Translate

неделя, 16 октомври 2016 г.

Домашни франзели


Днес е Световния ден на прехраната и хляба.
За това днес ще споделя с вас един от любимите ми детски спомени свързан с франзелите.
Спомняте ли си, Алф- телевизионната поредица, която събираше цялото семейство пред малкия екран? Израснах с този филм.
Бях много малка, когато в Пловдив имаше една хлебарница, която предлагаше хляб, който всички наричаха носът на Алф.
Обожавах този хляб, наричаха го така, защото франзелата имаше същата форма като носа на всеобщия любимец - Алф!


Моите франзели, нямат точно тази форма, но ми напомниха за филма и си спомних за хляба от онази отдавна несъществуваща хлебарница.
Общото между онази франзела и тази, която днес ви представям, е светкавичното им изяждане.


Реших да приготвя тези домашни франзели, след като получих покана от София Мел да опитам и приготвя някоя домашна вкусотия от Брашно Екстра.
Това брашно е специално създадено за приготвяне на хлебни или сладкарски изделия в домашни условия.


В къщи обожаваме хляб и веднага реших, че рецептата, която ще ви представя е за хляб.
До сега не бях приготвяла франзели и вече съжалявам за този пропуск.
Франзелите се получиха божествени, а  брашното е тайната на успеха.


Ето и продуктите:

около 500-700 гр. Брашно Екстра  на София Мел
14 гр. суха мая
1 с.л. мед
1 с.л. сол 
350 мл. хладка вода
30 мл. олио или зехтин 
сусам и ленено семе


Приготвяне:


Въпреки, че използвам суха мая, аз винаги  я активирам предварително.
Активирам се като се взема една купа, в която се изсипва маята, слага се супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Сухите съставки се разбъркват и се налива около 150 мл. хладка вода. Купата се покрива с кърпа за около 10 минути.


През това време се взема една купа или тава в която се пресява брашното, слага се солта.
Меда се разтваря в хладка вода.


Когато маята е готова можете да се приготвите за омесването на тестото.
В купата се изсипва меда, маята, водата и олиото и се омесва тестото.
Ако е необходимо се добавя още брашно, трябва да се получи меко тесто.


Сложете тестото в купа, покрийте със стреч фолио и оставете да втаса, трябва да удвои обема си. Като време може да отнеме от 30 до 45 минути на топло място.


Когато тестото е готово, го разделете на четири топки. Разстелете тестото с ръце на дълго и го навийте на руло. Вземете хартия за печене и направете нещо като "каналче", в което да поставите първата франзела. Може веднага да ги слагате в тавата за печенето.
Направете същите действия и с останалите три топки тесто.
Направете им разрези с ножица и ако желаете ги поръсете със семена.
Аз поръсих една със сусам, една с ленено семе, а другите две оставих чисти.
Покрийте тавата със стреч фолио и оставете да втасат на топло място за час.


През това време пуснете фурната да се стопля на 200 градуса.
Когато фурната е достигнала до 200 градуса и франзелите са втасали, може да се приготвите за печене.
Има една много важна тънкост при печенето на франзели и тя , е че трябва да се пекат на пара.
Вземете една тава, сложете студена вода, колкото да покрие дъното, сложете и 3-4 кубчета лед.
Фурната се намаля на 150 градуса, на дъното на фурната се слага тавата с водата и леда, а над нея тавата с франзелите. Печете около 20-25 минути.
Трябва да получите добре изпечена коричка.


Ако искате кората на франзелата да стане хрупкава, трябва да изчакате хляба да се охлади за около час.
Ние, разбира се, не успяхме да изчакаме, изядохме ги веднага след снимките, до като бяха топли, а колко са вкусни с чубрица...


Благодаря на София Мел, за отправената покана! 
За мен е чест и истинско удоволствие да представя любимата си марка брашно.