Translate

четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Питки с кайма


Времето все по-често е мрачно, хладно и дъждовно, а в такова типично есенно време печивата сякаш са сред предпочитаните в менюто ни.
Аромата на печаща се във фурната питка е така пленителен и неусетно около фурната има няколко човека, които чакат да видят дали е готово...
Къщата се изпълва с тази магия и неусетно при готовност се нахвърляме върху топлата питката, хляб или тутманик, изгаряме устата си, но чувството на задоволен апетит си заслужава жертвите!


В общи линии всеки път така протича в моя дом изпичането на питка или подобно изделие.
Хапваме още до като е топло и вкусно.
В един есенен ден, като днешния, реших да приготвя вкусна и ароматна питка с кайма.


Съпруга ми беше най-щастлив от тази идея, прие я на секундата.
Съвсем на шега се захванах с рецептата, без да имам очаквания за крайния резултат.


Напоследък мой верен помощник в кухнята е София Мел, за тази пленително вкусна и мека питка с кайма използвах Брашно Класик на София Мел .


Питката се получи идеална!


Ето и продуктите:

400 гр. кисело мляко
2 яйца
2 пакетчета суха мая (14 гр.)
1 с.л. захар
150 мл. хладка вода
60-70 мл. олио

за плънката:
250 гр. кайма
малка глава лук
1 к.ч. червено вино
1 малка червена чушка
щипка червен пипер
олио
сол
черен пипер
кимион



за намазване отгоре:
1 жълтък
щипка куркума
2 с.л. олио
семена по избор 



Приготвяне:


Първо трябва да омесите тестото. Активирайте сухата мая като я сложите в купа добавите лъжица захар, лъжица брашно и хладка вода.
Покрийте с кърпа за около 10 минути.
През това време разбийте млякото, яйцата и олиото.
Пресейте брашното в подходящ съд, може и тава, направете кладенче в средата.
Изсипете маята и разбитите яйца и мляко.
Омесете меко тесто.
Оставете да втаса за поне 2 часа.


Когато тестото е готово, започнете да приготвяте плънката.
В подходящ тиган сложете олиото и много ситно накълцания лук.
Задушете го за няколко минути и сложете каймата.
Гответе 2-3 минути, подправете по вкус с кимион, сол и черен пипер, изсипете виното.


Гответе няколко минути, до като виното се изпари.
Сложете плънката в купа и се пригответе за още малко работа.
Разделете  тестото на 10 еднакви топки.
Разточете ги с дебелина около 1 см. сложете от плънката и завийте на топче.


Покрийте една тава с хартия за печене и подреждайте питките в нея, като оставяте по малко разстояние, защото те ще втасат отново.
Когато наредите всички питки в тавата, покрийте я със стреч фолио и оставете тестото отново да си почине и втаса добре.


До като втасват за втори пит питките разбийте жълтъка с олио и куркумата.
Намажете питките, когато са готови за печене.
Поръсете отгоре с предпочитаните от вас семена, аз сложих ленено семе.
Печете на 150 градуса за около 30- 40 минути.
Питките се получават много меки, като памук, а плънката е перфектната добавка към тях.


До като правих снимките около мен се събраха всички в къщи и няколко домашни любимци, целта на всеки един бе да се докопа по-скоро до питките с кайма.
Не е лесно да се снима под такъв стрес!


София Мел, благодаря за вдъхновението!

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !