Translate

четвъртък, 1 декември 2016 г.

Пататник


Блога ми се казва "Домашни вкусотии", а все още още в него липсват доста типични народни вкусотии, а не трябва да е така! За това най-накрая се престраших и приготвих Пататник.
Имах опасения, че няма да се справя с приготвянето му и наистина отлагах приготвянето му.


До днес, когато се почувствах готова и уверена в себе си, мобилизирах се, въоръжих се с продукти и увереност и го сготвих!
Е, какво да ви кажа, получи се уникален!


Лятото бяхме на почивка на планина в родопския край и опитах пататник в едно заведение, но там го сервираха без кори. Харесах го и си казах, че ще го приготвя, от тогава все отлагам.


Прочетох доста рецепти в Интернет за пататник, както всеки път пречупих рецептата през моя вкус и възможности.


Ето и продуктите:

4 броя фини кори за баница
2 големи картофа
1 голяма глава лук
50 гр. сирене
2 яйца
20 гр. кашкавал
сол на вкус
черен пипер
чубрица
свеж джоджен 
магданоз
олио
20 гр. масло


Приготвяне:


Вземете дълбока купа, в която да настържете картофа на ситно ренде. 
Към картофа се настъргва и лука.
Разбърквате много добре сместа, начупвате сиренето и го добавяте заедно с нарязания кашкавал към зеленчуците.
Добавяте подправките, маслото и яйцата и разбърквате цялата смес много добре.


Вземете един тиган, намажете го с олио. Сложете две от корите на дъното, като трябва част от корите да излизат от тигана. Изсипва се сместа и се разпределя равномерно. Завийте с частта от корите, които са извън тигана. Сложете другите две кори отгоре, намажете ги и тях с олио.
Ако тигана ви има капак, може да го използвате и да го поставите върху пататника.
Гответе така около 5 минути на умерен огън или до като кората добие златист загар.
С помощта на чиния или втори тиган обърнете патаника от другата страна и го запечете отново много добре.
Когато се изпече и от двете страни добре го махнете от котлона и го оставете да си почине няколко минути.


Поръсете го със ситно нарязан праз или магданоз, което е по вкусът ви.
Сервирайте го с домашни вкусотии, като вино, сланина или кисело мляко.


Радвам се, че успях да го приготвя, радвам се, че с еполучи по-вкусен от този, който опитах през лятото. Радвам се, че имам и тази рецепта в блога си.
Надявам се да се доверите на рецептата ми и да зарадвате близките с тази типично нашенска вкусотия!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !