Translate

неделя, 11 декември 2016 г.

Портокалов кейк


Обожавам този сезон!
Аромат на портокали, мандарини, канела и онази типично зимна топлина, сякаш ни изпълва с топлота и доброта.
Обичам да наричам Декември- месецът на надеждата, мечтите и големите очаквания.


Ароматът на Коледа, на вкусна Коледа обзема все повече домове.
Този сладкиш спокойно може да се нарече типично Коледен или зимен, защото е изпълнен с портокалов вкус, а за още повече разкош и вкус е покрит с глазура от натурален шоколад.
Истинско изкушение...


До  като се печеше ме притесни сериозно, че няма да се получи, но ето, че тревогите ми са били напразни.
Сладкиша е ненадминат!


Ето и продуктите:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/ 2 ч.ч. грис
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. фреш от портокал
15 гр. бакпулвер
кората на два портокала
1/2 ч.ч. олио 

за глазурата:
100 гр. натурален шоколад
100 гр. млечен шоколад
20 мл. прясно мляко ( сметана)
2 с.л. масло
захарни пръчици

Приготвяне:


Сладкиша е изпечен във форма на сърце, но да речен, че размера е 22 см..
Използвах форма с махащ се ринг.


Първо се разбиват яйцата със захарта, когато се получи гъст крем се добавя олиото и сока от портокал. Към разбитата и получена смес се слага грис и бакпулер, и отново се разбива с миксер.  След това се добавя брашното на няколко етапа, като междувременно се бърка отново с миксер. Накрая се слагат коричките от портокал.


Покрийте тавата с хартия за печене и я намажете по стените и дъното с мазнина ( маргарин, масло или олио). Пуснете фурната на 180 градуса, за да се стопля, изсипете сместа във формата и я сложете да се пече. Намалете фурната на 150 градуса и печете до суха клечка.


Портокаловия аромат ще се усети при изпичането и домът ви ще ухае страхотно.
Пригответе се сетивата ви да почувстват апетит и да искате да опитате.
Когато кейка е готов го извадете от фурната и покрийте с кърпа.
Веднага пригответе заливката. В малка тенджерка смесете всички продукти за глазурата, когато се разтопят ги махнете от котлона.
Внимателно изкарайте сладкиша от тавата и покрийте с шоколада.
Декорирайте го със захарни пръчици или още шоколад.


Получава се един страхотен Коледен сладкиш.
Перфектен за чаша топла напитка.


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !