Translate

неделя, 18 декември 2016 г.

Коледен щолен



Дойде и този период от годината, в който домовете ни ухаят на Коледа...
Период на очакване на хубави емоции и семейна топлина.


Уханен и с богат вкус на портокалови корички, марципан и орехи...
Неповторима коледна наслада...


Това е моята изпитана рецепта за Коледен щолен, всяка година го приготвям по нея и винаги се получава.


Ето и продуктите:
500 гр. брашно може и малко отгоре защото ще се омесва 
100 гр.захар
7 гр. суха мая
250 гр. прясно мляко
щипка сол
2 ванилии
марципан 
50 гр. стафиди
50 гр. фурми 
40 гр. смлени орехи 
кората на един портокал
кората на една мандарина
200 гр.масло разтопено и охладено
пудра захар за поръсване и още около 20 гр.масло за намазване на изпечения щолен 

Приготвяне:




Активирайте сухата мая като сложите в купа, топлото мляко, маята, супена лъжица брашно и супена лъжица захар.
Когато маята е готова сложете брашното в дълбока купа, към него добавете солта ,захарта и ванилията.
Добавете маята, маслото и сушените плодове.
Разбъркайте с ръце, след това прехвърлете на плота и омесете тестото. Омесеното тесто намажете с малко олио и сложете в купа или тенджера, за да почива.
Трябва да удвои обема си, това може да отнеме около час, зависи от топлината в помещението и маята.


Когато тестото е двойно, сложете малко брашно на плота и внимателно разточете.
Сложете орехите и марципана,  и навийте на две.Оформеното тесто се слага в тава, която е покрита с хартия за печене.
Покрийте го с кърпа или фолио и оставете още час да втаса.
Затоплете фурната на 180 градуса, покрийте тавата с фолио за да не изгори Щолена и печете около 50 минути до час.
Проверявайте фурната, защото Щолена може да се изпече и по-бързо.
Аромата, който ще се носи в дома ви е неописуем.
Когато е още топъл Щолена се маже с разтопено масло и се поръсва обилно с пудра захар.
Когато е напълно студен се опакова добре с фолио и найлон, така може да го съхраните за дълго време.


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !