Translate

понеделник, 19 декември 2016 г.

Дърпана баница


Приятели, щастлива съм, че най-накрая се реших да приготвя домашна баница с домашни кори. Невероятно, е че справих и то с дърпана баница.
Една сутрин реших, че е време да се преборя и с този мой страх от истинска домашна баница.
Запретнах ръкави и се захванах!
Ето го и резултата!


Получи се хрупкава и толкова вкусна, че тавата с баницата свърши, още преди да е изстинала.
Всички харесаха баницата, но аз бях най-щастлива, че успях да я направя и то от първия път!


Сега в навечерието на най-светлите християнски празници, може да приготвите и вие тази вкусна домашна дърпана баница.
За да се получи както трябва използвах София Мел брашно за баница .


Ще бъда честна, като си призная, че комбинирах рецептата от опаковката с малко мои импровизации. Радвам се, че се получи толкова вкусна.


Ето и продуктите:

3 яйца
250 мл. топла вода
200 мл. олио
2 ч.л. сол 
1 ч.л. захар 
1 с.л. оцет 
200 гр. сирене 

Приготвяне:


Изсипете София Мел брашно за баница в една тава, направете кладенче в средата.
Разбийте много добре всички яйца, постепенно добавете водата към тях, заедно със солта, захарта, 2 с.л. олио и оцета. Разбийте всичко много добре и го изсипете в кладенчето.
Омесете тесто. Тестото се получава малко твърдо, но това не трябва да ви притеснява.
Разделете тестото на 6 топки, които имат еднаква големина.
Вземете тава, изсипете олиото в нея и поставете топките. Хубаво омажете топките тесто с мазнина, даже може да ги направите по- плоски, за да покрити целите с олио.


Не се тревожете от количеството мазнина, защото при дърпането и печенето, то се абсорбира от баницата и така става хрупкава и на пластове.
Покрийте тавата със стреч фолио и оставете тестото да си почине около 40 минути.
Почистете добре плота си. Аз дърпах корите на много добре намазан плот с олио.
Сложете малко олио на плота, вземете една топка тесто и започнете да я дърпате от средата на топката към краищата. Иска се внимателно да правите процеса, до като кората, която получите стане почти прозрачна. Не пестете мазнината, благодарение на нея кората се дърпа лесно с ръце и не се къса. Поръсете готовата кора с малко сирене и внимателно я навийте.
Поставете я в добре омазнена тава. Повторете това действие до като тестото се употреби.


Оставете баницата да почине 10 минути и я изпечете в топла фурна на 180 градуса около 30 минути или до като добие златист вид, като моята.


Радвам се, че отново се доверих  на София Мел за поредното ми кулинарно вдъхновение! 
Ако все още не сте правили дърпана баница, не се колебайте да опитате и да се доверите на София Мел брашно за баница за тази вкусотия.


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !