Translate

вторник, 6 декември 2016 г.

Торта " Сент Оноре" или St. Honoré Cake


Честит Рожден ден, кулинарна група  "Домашни вкусотии"!
Неусетно минаха 4 години от деня, в който се осмелих да натиска бутона " създайте група".
Не веднъж съм споделяла с вас историята на групата, трудностите, неволите, неприятните моменти, както и безброй радостни събития.
Групата е уникална! 


Всеки ден расте и се развива,  "Домашни вкусотии" е едно 138 500 членно семейство, за което сърдечно благодаря на всеки един от вас.
Благодаря, че припознахте групата като "вашето" любимо място в мрежата.
Щастлива съм, че групата е причината да се родят дългогодишни приятелства и семейства.
Гордея се, че всеки ден споделяме трапеците си и се учим един от друг.
БЛАГОДАРЯ ВИ!


Понякога думите не стигат, човек да опише всичките чувства и емоции, понякога делата и постиженията показват и казват повече от самите думи.
Така се чувствам и аз сега, не намирам думи да изкажа всички чувства и вълнението, което ме обзема, когато трябва да пиша за кулинарната ми група, тя е институция, тя е живот, тя е истинска, тя е жива!


За празника на групата, бих искала да ви почерпя с една френска торта, която е уникално вкусна и има своята история, точно като  "Домашни вкусотии".
Това е Сент Оноре торта, която е съставена от хрупкава основа от многолистно тесто, пухкави еклери и божествен крем Чибуст, всичко това внимателно покрито с карамел!
Истинска фантазия за сетивата!


Тази торта носи името на Свети Оноре, който е закрилник на всички пекари и сладкари.


Ето и продуктите:
за еклерите:
4 яйца
120 мл. вода
120 мл. прясно мляко
110 гр. масло
150 гр. брашно
щипка сол
щипка захар

Крем Чибуст:
5 яйца
100 гр. захар
250 мл. прясно мляко
10 гр. желатин
1 с.л. брашно
1 шушулка ванилия ( ампула)

За основата:
500 гр. бутер тесто 

за карамела:
200 гр. захар


Приготвяне:


Не се стресирайте от много продукти и името на тортата, защото не е сложно.
Аз успях да приготвя тортата в рамките на два, три часа, така че не е трудно.


Първо се приготвят еклерите. В тенджера сложете млякото, водата, маслото и пуснете котлона.
Когато сместа започне да завира сложете брашното, като преди това в него сте добавили солта и захарта. Бъркайте енергично, до като тестото започне да се отделя от стените на тенджерата.
Махнете от котлона тестето и веднага към него добавете едно по едно яйцата, като първо слагате едното, бъркате до като тестото го поеме, след това добавяте другото и така.
Оставете сместа да си почине и охлади добре.


Ако за основа ще използвате замразено бутер тесто е добре да сте размразили предварително, аз направих грешката да сложа моето да се пече замразено и не бухна много добре.
Вземете тава и я покрийте с хартия за печене. Пуснете фурната на 150 градуса, за да се стопля.
Изрежете основата на тортата с размер 24 см. от бутер тестото. Поставете в тавата бутер тестото и го надупчете с вилица.
Напълнете в пош с широк край еклеровата смес и направете върху бутер тестото два пръстена от еклеровото тесто, а около основата направете няколко еклера.
Печете в топлата фурна до готовност и приятен загар.
Пригответе другата тава и оформете останалите еклери.
Изпечете и тях.
Оставете еклерите и бутер тестото да се охладят.


Приготвяне на Крем Чибуст:
Разделете белтъците от жълтъците.
Разделете захарта на две равни части по 50 гр.
В съд разбийте жълтъците със захарта ( 50 гр.) и брашното.
Вземете тенджерка изсипете млякото в нея, заедно с ванилията и разбитите жълтъци.
Сложете на котлона и бъркайте до като заври и започне да се сгъстява.
Пригответе желатина, като изсипете в малак купа желатина и сложите студена вода. Когато набъбне го загрейте за 10 секунди в микровълнова фурна, добавете топлия желатин в топлия крем. Бъркайте до като крема се сгъсти. 
Махнете го от котлона и го оставете да се охлади много добре.
Разбийте белтъците с останалата захар и щипка сол.
Получилата се гъста смес добавете внимателно към крема.
Разбъркайте много нежно.


С помощта на пош с тънък край напълнете еклерите от долу.
Разтопете захарта и направете карамел.
Вземете бутер основата, сложете я в подходящ поднос, отгоре където са двата пръстена, започнете да залепвате еклерите като ги потапяте в карамела и поставяте един до друг.
Направете втори ред еклери като ги поставяте между два еклера от първия ред.
Залейте подредените еклери с карамел, а между тях декорирайте с останалия крем Чибуст.
Върху хартия за печене направете форми от разтопения карамел, когато се втвърдят декорирайте тортата.


Определено с Торта " Сент Оноре" ще впечатлите както с вкус така и с вид близките си или гостите ви.
Надявам си, тази виртуална почерпка да е достойна и за 4-та годинка на  "Домашни вкусотии"!
Рецептата адаптирах от тук .
Благодаря ви, че следите блога, и че сте част от кулинарната ми група!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !