Translate

вторник, 21 февруари 2017 г.

Сладки ягодови охлювчета


Скъпи приятели на "Домашни вкусотии", днес ви представям едно вкусно тестено сладко изкушение. Тези охлювчета, са пухкави, имат плънка от ягодово сладко и са покрити с течен бял шоколад...
Отпуснете се и си угодете.


Обикновено когато правя кифлички или подобни тестени вкусотии, от плънката се случва да ми остане по-тестено печивото, или да се разтече и прегори.
Този път се справих без подобни неприятни случки.
Тестените ягодови охлювчета се получиха перфектни и надминаха най-големите ми очаквания.


Ако ви се хапва нещо сладко, но кифличките и козунаците са ви омръзнали, то опитайте това предложение.


За приготвянето им, за пореден път се доверих на  Брашно Класик на  София Мел.
София Мел, благодаря за качествените продукти, доказали се за пореден път в кухнята ми.


Ето и продуктите:
2 яйца
7 гр. суха мая
250 мл. топло прясно мляко
2 с.л. захар
50 гр. масло
50 мл. олио
1 щипка сол

за плънката:
4 с.л. сладко от ягоди
1 с.л. царевично нишесте
2 с.л. разтопено масло


Приготвяне:


В приготвянето на тези сладки изкушения няма нищо сложно и сега сами ще се убедите в думите ми. Аз използвам суха мая, но винаги я разтварям и активирам.
Активацията правя, като слагам маята в купа, заедно със супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Заливам с топлото мляко и оставям за 5 минути, като покривам с кърпа.


В подходящ съд слагам около 250 гр. брашно, заедно със солта и супена лъжица захар.
Изсипвам активираната мая, слагам яйцата и разбърквам с лъжица.
Омесвам тесто като постепенно добавям маслото, олиото и брашно.
Трябва да получите меко и еластично тесто.
Намажете подходящ съд с олио и сложете тестото да си почине за около час.


След като тестото си е починало и удвоило обема си, го изсипвам върху набрашнен плот. Тестото се реже на две равни части. Едната се разточва внимателно, около 0,5 см. 
Пригответе плънката за рулцата, като сложите в купа сладкото, маслото и нишестето.
Разбъркайте и намажете разточеното тесто в единия карай. Навийте на руло.


Вземете тава, леко я навлажнете с вода и я покрийте с хартия за печене.
Подредете в нея нарязаните охлювчета от рулото.
Разточете и втората част от тестото и намажете и навийте по същия начин.
Подредете в тавата всички охлювчета, покрийте със стреч фолио за 30-40 минути.
Трябва да втасат добре.
Включете фурната на вентилатор на 150 градуса.
Сложете втасаните сладки охлювчета. Печете на вентилатор около 10 минути, след това пуснете горен и долен реотан. Така ще се изпекат равномерно. На двата реотана печете около 20 минути, като следите печивото.


Може да спете фурната и да оставите вътре сладките ягодови охлювчета, така след 5 минути когато ги изкарате, можете да ги намажете с бял течен шоколад.


Ние ги "нападнахме" веднага. само ме изчакаха да извадя едно, две за снимки и до като се върна от тавата беше останало това:


След този кадър останаха още по-малко.


Идеалния начин да поглезите себе си и любимите си хора!


София Мел, благодаря ти!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !

Благодаря ви !