Translate

петък, 24 март 2017 г.

Малинова фантазия


Влюбих се във вкуса на тази торта.
Приготвих я с огромно желание, ей така, без повод.
Сигурно се получи толкова добре, защото не се притеснявах, че ще тортата за празник.


Сигурно няма да ми повярвате ако ви споделя, че не ме бива в тортите с печене на блатове, защото все нещо се случва и пандишпана ми спада или има не особено приятен вкус.
За тази торта, обаче, всичко се получи и дори не можете да си представите колко, ама колко съм щастлива от този факт.


Тортата изглежда сметанова и тежка, но въобще не е така.
Това е крем от цедено мляко, а малините се допълниха перфектно с вкуса на цялата торта.


Сиропирах блатовете, а в крема освен цедено мляко и сметана сложих и сока и кората на лимон, а комбинацията от лимоновия крем и малините е божествена.


Най-накрая успях да приготвя торта, крема на която да не разтича от някъде...
Толкова много я харесах, че половината си я хапнах аз.


Ето и продуктите:
за пандишпана: 
за тава 24 см. 
6 яйца
30 гр. захар на 1 яйце 
25 гр. брашно на едно яйце
щипка бакпулвер 
4-5 капки ванилия 

за крема:
500 гр. цедено кисело мляко 
1 лимон
200 гр. пудра захар
200 мл. сладкарска сметана
200 гр. замразени малини

за малиновото желе:
50-100 гр. замразени малини
3 с.л. захар
10 гр. желатин 
20 мл. вода 

за сиропа:
500 мл. вода
300 гр. захар
1 ванилия


Приготвяне:


Първо пригответе сиропа, с който ще се сиропират основите. В малката тенджерка сложете водата, захарта и аромата. Варете около 5 минути, за да се сгъсти сиропа. Оставете го да се охлади.


Приготвяне на пандишпана.
Разделяте белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг.
Жълтъците, захарта и аромата се разбиват до получаване на гъст крем.
Брашното се пресява добре, трябва да е фино.
Към него сложете бакпулвера.
Когато разбиете жълтъците на няколко пъти добавяйте белтъци и брашно, като аз още веднъж 
пресях брашното през цедка.
Този процес се прави на няколко пъти.
Получилата се смес се изсипва във тава.
Фурната се пуска на 180 градуса, като първите 10 минути не се отваря.
Пече до суха клечка.
Готовия блат се оставя да се охлади и се реже на две с помощта на конец за зъби.


Приготвяне на крема:
В подходящ съд се слага цеденото мляко заедно със сока и кората на лимона.
Разбърква се с миксер, до като захарта се стопи. Сладкарската сметана се разбира с миксера, изсипваме сметаната при лимоновия крем и разбъркваме внимателно.
Вземаме ринг за торта, аз направих тортата с размер 22 см.
Слагаме основата от блат, сиропираме със сиропа, ако имате пош напълнете го с крема и направете ред от крема. Върху лимоновия крем разпределете малинки, след това отново направете ред кре, и отново разположете малинки. Поставете втората основа, сиропирайте я и покрийте с крем. Покрийте тортата със стреч фолио и я сложете в хладилника за 6-7  часа.



Малиновото желе се прави като сложите в тиган или малка тенджерка малините заедно със захарта и ги сложите на тих котлон. Когато малините пуснат сока си и започнат да завиват, пригответе желатина. Аз слагам съдържанието на пакета в 20 мл. вода, когато набъбне го пускам в микровълновата за 10 секунди, разтопения желатин се изсипва при малините и се разбърква. Прехвърлете малиновото желе от тигана в купа, когато се охлади и започне да стяга е време за оформление на тортата.
Извадете тортата от хладилника, махнете ринга декорирайте с останалия крем, който имате в поша, страните на тортата декорирах с кокосови стърготини, отгоре я декорирах с пош.
Изсипете желето от малини и го разпределете равномерно по повърхността на тортата.
Оставете за още час в хладилника.


Разрежете и споделете прекрасния й вкус с любимите си хора.
Истинска фантазия!



Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !