Translate

четвъртък, 13 април 2017 г.

Козуначени рози


Приятели, представям ви една вкусна импровизация, която приготвих на шега, но пък се получи доста интересна както на вид така и на вкус.


Реших да опитам да направя козуначени розички, сложих им локум в средата и ги поръсих със захар. Получи се един интересен вариант на великденски козунак, подходящ за всеки.


Всяка година по Великден правя едни кошници пълни с празнични лакомства, които подарявам като ходим на гости в кумове, кумци и роднини. От доста време избягвам да приготвям големи козунаци, защото се налага да режа от тях, а с подобни малки козуначени прелести си запълвам идеално кошничките.


Надявам се да ви харесат и да се опитате да ги приготвите. 

Ето и продуктите: 
4 яйца
1 ч.ч. захар
6 с.л. мед
240 мл. прясно мляко
14 гр. суха мая ( 2 пакетчета)
50 мл. олио
100 гр. масло
кората на 1 лимон
локум

за намазване:
1 жълтък и захар 


Приготвяне:
В леко затопленото мляко разтваряме маята заедно с 2 с.л. захар и 2 с.л. брашно.Оставяне за няколко минути, до като маята се активира. През това време разбиваме с миксер яйцата и захарта до побеляване, захарта трябва да се разбие много добре.
Добавяме меда и отново разбиваме. В купата с яйцата и захарта слагаме лимоновата кора, на етапи добавяме брашно, олио и масло. Разбиваме с миксер.
Когато миксера започне да среща трудности в разбиването, изсипваме тестото на плота и до омесваме на ръце. 
Оставяме го да втаса, когато удвой обема си можем да преминем към оформянето на розичките.


Разделяме тестото на две части, разточваме едната на голям кръг с дебелина 0,5 см. 
нарязваме на ленти с около 1 см, слагаме резенче локум навиваме на спирала.
Поставяме розичките в тава покрита с хартия за печене.
Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със захар.
Затопляме фурната на 180 градуса и печем козуначените розички около 30 минути или до готовност.
От това количество продукти се получават около 30-40 броя розички.


Обожавам домът ми да ухае на току-що изпечен козунак, вълшебен аромат.
Радвам се, че и тази импровизация минава към успешните, сигурна съм, че за този добър резултат ефект оказа и Брашното за козунак на София Мел.


Весел Великден, приятели!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !