Translate

неделя, 23 април 2017 г.

Зелник със спанак и лапад




Като повечето българи и ние в моя дом сте фенове на баницата.
Хапваме я във всякакви вариации.
Предвид изобилието на зеленийки из градината, просто не се сдържах да приготвя един зелник с лапад и спанак.


Сложих сиренце, яйца и се получи истинска пролетна баница.
Имах съмнение дали мъжката част от семейството ще я одобри, защото зелените "треви" не са сред любимите съставки, но и този път успях да разчупя стереотипа.


Ето какви са продуктите:
500 гр. къпани кори за баница
200 гр. спанак
100 гр. лапад
50 гр. сирене
3 яйца
щипка бакпулвер
2 с.л. брашно
сол
4-5 стръка зелен лук
олио

Приготвяне:


Почистете лапада и спанака.
В дълбок съд сложете малко олио, когато се сгорещи добавете зеления лук, задушете го за около минута. Добавете лапада и спанака, сложете малко вода.
Когато омекне го махнете от котлона и отцедете водата от него.
Оставете го да се охлади.


Към охладените спанак и лапад сложете яйцата и бакпулвера.
Разбъркайте добре, сложете около 20 мл. олио, сиренето и брашното.
Получената смес е готова за направата на зелника.
Вземете тава с махащ се ринг, намажете я с малко олио, сложете едната кора, така, че да излиза от тавата. Сложете плънка, редете листа и плънка.
Накрая завийте баницата с листата, които излизаха от тавата и сложете баницата да се пече.
Аз я пекох на 180 градуса около 20- 30 минути.
Следете я да не изгори.
Преди да я изкарате от фурната я напръскайте с вода. Покрийте я с кърпа и я оставете да си почине за няколко минути.


Получава се много вкусна баница.


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !