Translate

четвъртък, 27 април 2017 г.

Домашна шоколадова торта


Приятели, днес в моето семейство има празник!
Приготвих тази Домашна шоколадова торта за моя скъп съпруг, най-добър приятел и верен съюзник в живота- Светослав! 
Днес празнуваме неговия рожден ден.
От цялото си сърце му пожелавам да не губи никога своя позитивизъм, да бъде все така перфектен баща и идеален съпруг.
Обичам те!


В интерес на истината си представях да приготвя друга торта, но когато го попитах той отговори, че иска шоколадова торта, е ето я и нея.
Исках да я декорирам по по-красив начин, но както знаете не съм добра в декорациите.
Може да прозвучи като оправдание, но спретнах тортата след тежък работен ден, в които бях обсипана с негативни емоции, дори за момент си помислих, че тортата ще е пълен провал.
Радвам се, че успях да я докарам и до този вид.


Снимка на тортата в разрез ще споделя по-късно, защото тортата трябва да цяла, все пак ще очакваме и гости.
Така, че очаквайте и следете публикацията, ако желаете да видите разреза.
Ето и последното парче, което успях да запазя за снимка.


Декора е различен, защото парчето е правено в друг ден.


Ето и продуктите:
за пандишпана:
за тава 24 см. 
6 яйца
30 гр. захар на 1 яйце 
25 гр. брашно на едно яйце
щипка бакпулвер 
4-5 капки ванилия 
4-5 с.л. какао

за сиропа:
500 мл. вода
300 гр. захар
1 ванилия

за шоколадовия крем:
1 литър прясно мляко
200 гр. натурален шоколад
100 гр. захар
4 с.л. какао
120 гр. царевично нишесте

1 малък козунак
2 банана

за декорация:
2 шоколадови вафли
100 гр. натурален шоколад
50 гр. млечен
100 мл. сметана 

Приготвяне:


Първо пригответе сиропа, защото е добре да се охлади преди сглобяването на тортата.
В подходяща тенджера сложете захарта, водата и аромата. 
Варете около 10-15 минути, за да се сгъсти сиропа.
Махнете го от котлона и го оставете да се охлади.


Приготвяне на пандишпана:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг.
Жълтъците се разбиват със захарта и аромата.
Пресявате брашното, смесвате го с какаото и бакпулвера.
На етапи добавяте към жълтъците и захарта белтъците и брашното с какао.
Разбърквате внимателно, за да остане блата ви въздушен и пухкав след изпичане.
Готовата смес се слага в тава с махащ се ринг, хубаво е да я покриете с хартия за печене.
Печете в топла фурна на 180 градуса до суха клечка, като през първите 10 минути не отваряйте фурната. Когато основата е готова или малко преди това спрете фурната и оставете вътре пандишпана. Ако го изкарате веднага може да спадне от разликата в температурата.


Приготвяне на крема:
Вземете тенджерка, в която да сложите 800 мл. от млякото.
Веднага сложете шоколада,  захарта и какаото.
В останалите 200 мл. мляко разтворете нишестето.
Когато млякото заври, а шоколада и какаото са се смесили, сгъстете крема с нишестето.
Оставете да се охлади.

Сглобяване на тортата:
Разрежете пандишпана на две с помощта на конец за зъби или обикновен конец.
Оставете в тавата основата, сиропирайте я, разпределете бананите по цялата основа.
Покрийте с крем. След това нарежете козунака на филийки и ги разположете равномерно, за да получите втория ред. Сиропирайте внимателно и козунака.
Отново сложете крем. Накрая сложете последния пласт на тортата, който е от пандишпана.
Сиропирайте и него.
Покрийте тортата с фолио и я сложете в хладилника за няколко часа.


За декорацията:
В тиган или малка тенджерка сложете сметаната и шоколадите.
Когато се разтопят ги разбъркайте и махнете от котлона.
Махнете ринга на тавата и залейте тортата с глазурата.
Нарежете на ситно вафлите и декорирайте.


Това е тортата, която приготвих с много любов и голяма доза импровизация за моя любим.
Надявам се да съм я приготвила вкусна и гостите да я харесат!

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !