Translate

сряда, 10 май 2017 г.

Еклери със свеж ягодов крем



Обожавам да готвя, но най-много обичам да ми хрумне идея в процеса на готвене, да я изпълня и резултата да е "Уау".
Тези еклери се родиха точно по този начин и съм свръх щастлива, че се получиха перфектни, и че гостите ги одобриха.
Преди седмица или две, правихме парти по случай рождения ден на Светослав.
Очаквайте рецептите на вкусните изкушения, които приготвих за гостите ни.


Тези божествени еклери са част от менюто. Започнах да правя Солени еклери по тази рецепта: ТУК! Изпекох еклерите, направих им соления крем, напълних половината и си помислих, че ще е хубаво да има и сладки еклери.
Прясното мляко ми беше свършило, а в този момент, нямаше как да ходя до магазина, така, че отворих хладилника и импровизирах.
Приготвих един невероятен крем от ягоди, повярвайте ми, че и да го бях мислила предварително, нямаше да се получи толкова идеален и вкусен.


Пиша така смело тези похвали за крема, защото всички гости след като опитаха еклерите, казаха, че за пъри път ядат толкова вкусни еклери и чинийките бързо останаха празни.


Ето и продуктите:
За еклерите:
4 яйца
200 мл. прясно мляко
200 мл. вода
50 гр. масло
50 мл. олио 
250 гр. брашно
щипка сол
щипка захар

за крема от ягоди:
250- 300 грама ягоди
400 гр. цедено мляко или сметана
2 с.л. захар
5 с.л. бял шоколад
200 мл. сладкарска сметана
1 с.л. кора на лимон
2 с.л. лимонов сок
фиксатор за сметана

Приготвяне:


Приготвяне на еклерите:
В тенджера сложете млякото, водата, маслото и пуснете котлона.
Когато сместа започне да завира сложете брашното, като преди това в него сте добавили солта и захарта. Бъркайте енергично, до като тестото започне да се отделя от стените на тенджерата.
Махнете от котлона тестето и веднага към него добавете едно по едно яйцата, като първо слагате едното, бъркате до като тестото го поеме, след това добавяте другото и така.
Оставете сместа да си почине и охлади добре.
Затоплете фурната на 180 градуса, вземете тава и я покрийте с хартия за печене.
Напълнете пош с тестото. Оформете малки топчета, с навлажнени ръце натиснете внимателно получилите се връхчета. Печете от 20 до 30 минути, като фурната не се отваря.
Когато еклерите са готови ги оставете във фурната да се охладят.
Ако ги извадите веднага, ще спаднат.
Не бързайте, за да направите перфектните еклери.

За крема:
В подходящ съд сложете почистените и нарязани на едро ягоди, поръсете ги със захарта и лимоновия сок и кора, и ги пасирайте. Към тях се добавят цеденото мляко, шоколада и отново се разбърква, този път може с миксер. Изсипете сметаната и фиксатора и разбийте цялата смес заедно, получава се гъст, ароматен и пленително вкусен крем.
Готовия крем се изсипва в пош и се пълнят еклерите.
Аз не пестих крема, защото обожавам еклери препълнени с крем.



Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !