Translate

неделя, 7 май 2017 г.

Тънък пълнозърнест хляб


Смело мога да споделя с вас, че този хляб, освен, че е много вкусен, се приготвя и лесно.
Реших, че ще хапнем топъл домашен хляб и запретнах ръкави...
Обикновено когато реша, че ще приготвям здравословни и по-леки храни, моята половинка изразява умерено скептично настроение.
Все пак до скоро си мислеше, че след като дадено ястие е здравословно, не е вкусно.
Радвам се, че с времето промених това схващане не само при него, а и при повечето хора,


Сега в градината има много свежи билки и ги използвам все по-често в предложенията ми.
В хляба днес добавих една връзка див лук, и определено се получи още по-вкусно.



Веднага след като се изпече и го оставих да си почине за няколко минути около тавата се наблюдаваше присъствие на гладни хора, които чакаха да опитат.
Аромата на току-що изпечен хляб е ненадмината.



Ето и продуктите:

500-600 гр. пълнозърнесто брашно
250 гр. микс от семена за хляб 
1 връзка див лук или свеж обикновен
10 зелени маслини
7 гр. суха мая
300 мл. хладка вода 
50 мл. олио
1 с.л. сол
1 с.л. захар 

Приготвяне:


В дълбока купа или в тава сложете брашното, семената, нарязаните маслини, солта, захарта, нарязания див лук и маята. Разбъркайте всички съставки, така, че да се смесят добре.
Добавете хладката вода и олиото и омесете тесто.
При омесването може е необходимо да добавите още малко брашно.
Трябва да получите меко и еластично тесто.
Намажете тестото с малко олиото и го сложете в подходящ съд, за да втаса.
Поради намаленото съдържание на глутен, брашното не бухва като бялото.
След час, час и половина, или когато удвой обема си ще е готово.
Вземете тава, покрийте я с хартия за печене сложете тестото и с помощта на ръцете си разпределете тестото в цялата тава.
Печете в топла фурна на 180 градуса до като хляба е готов.
Бързо се изпича.


Когато го изкарате от фурната го оставете да си почине.
След това го нападайте.
Този хляб е идеален и за сандвичи за работа.


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !