Translate

понеделник, 31 юли 2017 г.

Печено пиле с билкова марината


Напоследък готвя основно печива във фурната, може би заради топлото време или по-лесното решение, не знам, но пък е важен резултата. Резултата и този път е мечтата на чревоугодника.
Вкусно, сочно, ароматно, домашно приготвено печено пиле със зеленчуци.
Лятна фантазия.


Обожавам този сезон, в градината има свежи зеленчуци и ароматни билки, храната е толкова по-богата на вкус. 


В моята тавичка освен пиле има градински зеленчуци като пресни малки картофчета, малки тиквички с цвета, моркови, чесън, чушка, лук зелен боб и много свежи билки, смесени перфектно в идеалната марината.


Ето и продуктите:
1бр. охладено пиле
3-4бр.  малки тиквички още с цвят
2 бр. чушки
2 бр. моркова
200 гр. малки картофки 
1 глава чесън
1 глава лук
зелен фасул 

за маринатата:
50 гр. меко масло
2 с.л. горчица
1 с.л. червен пипер
свежа чубрица
риган
мащерка
магданоз
целина
див лук
2 скилидки чесън
черен пипер
сол
1 к.ч. бяло вино

Приготвяне:


Първо пригответе маринатата. Вземете дълбок съд нарежете всички билки на ситно, сложете мекото масло, горчицата и всичко останало, пасирайте с пасатор.
Може да използвате и блендера на кухненския робот.
Получава се гъста каша. Вземете пилето, леко и внимателно намажете пилето от вътре.Не мажете пилето отгоре с маринатата. Внимателно и нежно слагайте марината между месото и кожата и на пилето. Така месото ще поеме ароматите и вкусовете, кожата няма да изгори отгоре с билките, а ще получи перфектен загар. Нежно и с много уважение към пилето, намажете и вложете маринатата.
Пригответе зеленчуците, сложете ги в тавата, в която ще печете пилето.
Поставете пилето върху зеленчуците.
Ако имате останала марината, можете да я разредите с малко вода и да сложите от нея към зеленчуците.


Покрийте тавата с фолио и печете на 250 градуса около час, час и половина или до готовност на пилето.
Хубава е след 40-тата минута, да отворите и облеете пилето с мазнината, която се е отделила от маслото и соса, който се е получил вече. Когато видите, че месото е почти готово, махнете фолиото, полейте отново пилето със соса, спрете фурната и оставете за няколко минути да се до запече.


Коричката се получава уникална, а самото месо е поела ароматите на маринатата.
В комбинация от градинските зеленчуци е просто върха!
Добър апетит!


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !