Translate

петък, 27 октомври 2017 г.

Кюфтенца със сметана


Всеки ден в кулинарната ми група  "Домашни вкусотии" 
се търсят рецепти за разнообразни ястия. Забелязвам, че хората все по-често искат да опитват нови ястия, но с познати продукти.
Реших да комбинирам две любими на всички или на повечето хора съставки, а именно кюфтенца и сметанов сос.
По отделно и в други ястия комбинациите с тях са успешни, комбинирах ги в едно и резултата беше облизани чинии.


С наличните продукти това ястие се приготвя за не повече от 20 максимум 30 минути, което минава и в раздел "бързо, лесно, вкусно".


Съчетанието на сочните кюфтенца с богатия сос е един път. Много пъти съм споделяла с вас, че приготвям каймата си в домашни условия, смилам месото в робота си, заедно с букет свежи билки, сухи подправки и получилата се кайма е супер.
Така, ако имате този верен помощник в кухнята опитайте да смелите с него подобна кайма, ще видите разликата.


Ако нямате време, нямате робот, нямате и възможност да този процес, то си купете готова омесена кайма. В сметановия сос има две настъргани кисели краставички, заквасена сметана и чесън. Получи се чудесен сос.


Необходими продукти:
за кюфтенцата:
500 гр. крехко месо от бут
1 глава лук
1 червена чушка
1 малка глава картоф
магданоз
1 стрък целина
риган
кимион
черен пипер
сол
1 яйце
1 филия хляб
брашно за овалване
олио за пържене

или 600 гр. готова кайма

за соса:
200 гр. заквасена сметана
200 мл. сметана за готвене
2-3 кисели краставички
5 скилидки чесън
магданоз


Приготвяне:


Приготвяне на каймата, ако ще я правите вкъщи, в кухненския робот сложете месото, нарязаните билки, подправки, нарязания на парчета картоф, лук и чушка. Смелете всичко за кратко, след това добавете яйцето и натопената във вода филия хляб.Отново смелете всичко. Получавате ароматна кайма, чието съдържание познавате.
Оставете каймата да стегне за кратко. След това оформете малки кръгли кюфтенца и ги оваляйте в брашно.


За още по- богат вкус на кюфтенцата можете да сложите една чаена лъжичка червен пипер към брашното. Така до като запечатвате за кратко кюфтетата червения пипер ще предаде аромата си.
В подходящ съд с малко мазнина, аз използвах дълбок тиган, за минута, две запечатах кюфтетата. Не ги гответе до готовност.


Извадете готовите кюфтенца в чиния.


До като кюфтенцата се запечатват, смесете сметаните и настърганите краставички в купа и разбъркайте.


Млечната смес сложете в тигана, в който сте готвели кюфтетата.


Соса се готви около 10 минути, трябва само малко да се сгъсти. Настържете чесъна и го добавете. Ако желаете гладка текстура, пасирайте соса и едва тогава добавете кюфтенцата в него. Ние си хапнахме соса така, с краставичките, които се усещаха при хапване.


Подредете кюфтенцата и оставете на котлона за не повече от 5 минути.
Сервирайте топло с поръсен накълцан магданоз.


Комбинацията е успешна и много вкусна. Ето едно предложение, с което да разнообразите седмичното си меню.


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...