Translate

понеделник, 6 ноември 2017 г.

Хляб от квас и маслини


Имам нова страст в кухнята!
Не мога да ви опиша колко добре се чувствам, когато приготвям хляб от квас.
Сигурно ще ме помислите за откачила, но това е магия.
Всеки път когато започвам да пека хляба, го гледам пред стъклото на фурната.
В първите минути, хляба сякаш диша, невероятно е.
Завладяващо!


Хляба е с неописуем вкус, повярвайте ми!
Толкова е вкусен, приятно засищащ.
Когато се хапва от него, не се чувства тежест в стомаха, не се усеща топката тесто по-късно.
Съветвам ви, отгледайте си квас, защото не е никак трудно, и усетете вкуса на истинския хляб.


Този с маслинките пък стана един път.
От както отгледах квас, правя хляб два или три пъти в седмицата.
Той се изсъхва до неузнаваемост, той запазва вкуса си постоянен.
Колкото  и да се опитвам да ви обясня, няма да успея, просто защото трябва да го опитате, тогава ще разберете думите ми!


Този хляб изпекох в тенджера, метална.
Получи се с много вкусна коричка.
При работа с квас има само правило и то е да оставите хляба да си почива и бухва много време. Аз практикувам така: замесвам сутрин тестото, поставям го във формата, в която ще пека покривам с найлон и кърпа и след 12 часа пека.
Това е!
Така, че бихте могли да си правите хляба, като се съобразите и с работното си време.


Ето и продуктите:

500-600 гр. бяло брашно
10 нарязани на ситно маслини
3 с.л. жив квас
300 мл. хладка вода
5 с.л. зехтин
1 с.л. сол
1 с.л. захар


Приготвяне:


Рецептата за активиране на КВАС Е ТУК:https://tedytitova.blogspot.bg/2017/10/blog-post_20.html
Вече правя около 4 пъти по този начин и се получава, така че спокойно можете да опитате.


Тестото се замесва като в дълбока купа сложете по-голямата част от брашното, оставете малко и за до омесване. Добавете нарязаните маслини и разбъркайте, така че по маслините да полепне брашно. Сложете солта и захарта, отново разбъркайте добре.
Идва ред и на кваса, сложете от него, зехтина и водата. Замесете меко тесто, като добавяте и от останалото брашно. Омесеното тесто покрийте с малко зехтин.
В тенджера, която е подходяща за печене във фурната, сложете хартия за печене и поръсете малко брашно. Поставете тестото, покрийте с найлоново фолио и една кърпа, и оставете кваса да вдъхне живот на бъдещия ви хляб.
Както посочих малко по-горе в публикацията, оставете тестото да си почина на стайна температура или на по-хладно място около 10 до 12 часа, след това изпечете.


Изпичането се прави на 150 градуса, като сложите хляба в студена фурна или затоплена малко в началото. Печете около 20 минути, без да отваряте фурната.
Ако желаете коричката ви да се получи по-хрупкава, малко преди да е готов хляба, отворете малко фурната и пуснете 3 ледчета. Благодарение на отделената пара хляба става още по-вкусен.


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...