Домашни вкусотии: Соден хляб

четвъртък, 21 декември 2017 г.

Соден хляб


Наближава най-светлия християнски празник и подготовката за него тече с пълна сила.
От около месец всеки подготвя и тества рецепти за сладки, питки, постно меню, местно меню, въобще празничния дух е завладял всички.


Ще си призная, че и аз съм завладяна от всеобщата подготовка и тренировка, както обичат да казват моите приятели  от групата  "Домашни вкусотии".



Вдъхновена от всички и както знаете вече от любимия ми подарък Кухненска машина Multi One на Kenwood, приготвих този соден хляб, подходящ за Бъдни вечер.
Не спестих въображение и използвах част от любимите ми съставки за неповторимо вкусен хляб.


В състава си моя хляб има печена чушка и маслини, а отгоре е покрит с пласт орехи, а върху тях семенца. Рисунката е запълнена с маково семе.
Мисля, че е доста ефектен и с него определено ще грабнете всички.


За първи път соден хляб да се хапне преди да изстине, всички бяха впечатлени.
Споделих хляба с мои близки роднини на един обяд, беше единодушно одобрен.


Ето и продуктите:

500- 600 гр. брашно
1 с.л. сол
15 гр. бакпулвер
3-4 броя печени чушки
30 бр. маслини
2 ч.л. сода 
1 с.л. захар
2 с.л. оцет
300 мл. вода
50 мл. олио
1 к.ч. смлени орехи
микс от семена
маково семе


Приготвяне:


За омесването на хляба използвах представката за месене на кухненската машина.


Пресятото брашно се слага в купата на кухненската машина, към брашното се добавя солта и бакпулвера и се пуска на най-ниската степен -"1". Така се разбъркват сухите съставки.


Чушките и маслините се нарязват на парчета и се слагат към брашното.


Отново пускате на най-ниската степен, за да полепне брашно по мокрите продукти.


В купичка слагаме захарта и оцета, разбъркваме добре и добавяме содата. Така я активираме.
Слагаме малко от хладката вода, изсипваме шупналата сода в купата при останалите продукти.


Пускаме машината, за да омесим тестото. На още два пъти се добавя водата, а след това и аст от олиото.


Тестото се оцветява от чушките и добива оранжев цвят, а за аромата, сами си го представете.


До омесваме тестото за кратко на ръка, просто за да го оформим.


Вземаме тавата, в която ще печем, покриваме я с хартия за печене.
Поставяме оформеното тесто като хляб.
Смиламе орехите, отново с помощта на машината, този път използвах по-малкия нож и купа.
Орехите се смляха перфектно.
Намазваме отгоре с останалото олио и полепваме орехите, може да ги притиснете леко към повърхността на тестото. Отгоре поръсете със семена.
Направете разрезите с помощта на ножица и в получените отвори изсипете много внимателно маковото семе.


Покрийте с кухненска кърпа и оставете хляба да си почива поне час.


Аз го изпекох, като го сложих в студена фурна и я пуснах на 150 градуса.
В началото покрих хляба с фолио, за да не изгори отгоре, след това го махнах.
Пекох на горен и долен реотан около 40 минути.


Хляба ухае невероятно и има неподправен вкус.
Няма да сгрешите ако го изберете за Бъдни вечер.
Пожелавам ви Светли и споделени празници!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...