Домашни вкусотии: Бял хляб с плодов квас

четвъртък, 28 декември 2017 г.

Бял хляб с плодов квас


След като направих обикновен квас, от пълнозърнесто брашно и изворна вода, опитах и направих плодов квас.
Определено има разлика, както във вкуса, така и в аромата.
Плодовия квас придава една приятна нотка, която е фина и приятна.
Хляба е сякаш малко по-различен.


Така, понеже нямам снимки на плодовия квас, ще ви обясня процеса подробно.
Тези от вас, които имат допълнителни въпроси могат да ме питат на лични съобщения на страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" .


За плодовия квас ще ви трябва 1 ябълка, супена лъжица мед и изворна вода.
В бурканче слагате меда и нарязаната на парчета ябълка, заливате с изворна вода, покривате буркана с парче памучен плат и чакате.
Когато на върха на течността има балончета, основата ви е готова.
При мен отнема ден на стайна температура.
Вземате 1 ч.ч. от плодовата вода и 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно.
Смесвате двете съставки, разбърквате и изсипвате в голям буркан ( 800 мл.).
Кваса се захранва всеки ден по една лъжичка брашно, като се бърка.
Покрива се с парчето плат.
Когато кваса е готов, вземате от него около 200 гр..

За хляба от плодов квас ще ви трябват:
200 гр. плодов квас
1 с.л. захар
1 с.л. сол
500 гр. рашно
250 мл.-300 мл. вода
20 мл. олио

Приготвяне:


Първо съживете кваса, сложете го в купа, добавете захарта, малко брашно и около 50 мл. хладка вода. Разбъркайте и оставете за около час.
Кваса ще се активира и ще заприлича на активирана мая.
Тогава вземете брашното, солта и активирания квас.
Смесете ги, добавете водата на етапи и омесете меко тесто. Накрая добавете олиото.
Покрийте омесеното тесто с кърпа и оставете да си почива.
На хляба с квас му трябва доста време за почивка, аз обикновено го правя вечер и го изпичам на сутринта.


Хубаво е да го поставите да си почива в съда, в който ще печете самия хляб.
Поръсете го с брашно, направете разрез и го оставете на стайна температура.


Печете на 120 -150 градуса около 40 минути или до като получи приятна коричка.
През това време ще видите магията на кваса и ще усетите аромата и вкуса на истински хляб!


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...