Translate

петък, 29 декември 2017 г.

Домашно точена баница



Ето и поредния клип създаден от мен.
Не е перфектен, но мисля, че ще ви бъде полезен, ако не сте точели баница до сега.
Клипа показва техниката на разточване.
Рецептата за тестото и плънката ще опиша тук.


Ето продуктите:

500- 600 гр.  Брашно за баница 
1 с.л. сол
1 с.л. суха мая
1/2 ч.л. сода
300 мл. хладка вода
олио за намазване на тестото

за плънката:
3 ч.ч. настъргана тиква ( около 300-350 гр. тиква)
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. канела
1 ч.ч. захар 
3 с.л. грис

олио за намазване на разточените кори
пудра захар за обилно поръсване

Приготвяне:

Вземете подходящ съд, аз използвах купата на кухненската ми машина.
Пресейте около 500 гр. от брашното вътре, добавете сухата мая, солта, содата и разбъркайте.
Добавете на етапи водата, омесете меко и еластично тесто.
Разделете го на 4 топки около 200 гр.
Намажете топките тесто с малко олио, за да не хванат коричка. 
През това време се заемете с плънката. Настържете тиквата, добавете смлените орехи, захарта и гриса. Разбъркайте добре. Добавих грис, за да поеме водата, която тиквата отделя. Така плънката на баницата ви няма да е водниста и баницата няма да е глетава.
Преди да започнете да точите, ще трябва да подготвите подложка, върху която да разточвате корите, аз използвах една мушама. Освен показаната точилка от снимката, ще ви трябва и тънка и дълга точилка, поради липса на такава, използвах пластмасова дръжка от една метла.



Важно при разточването и да поръсвате по малко брашно, за да не ви залепва кората за точилката.Разточвате кората докато се получи тънка и покрие подложката.
Поръсвате с олио и нанасяте плънка, като не мажете по кората, защото ще я скъсате а поръсвате внимателно с пръсти.Когато и плънката е нанесена, хванете края на подложката, вдигнете го плавно и кората ще се навие на руло.Навивате и поставяте в намазнена тавичка.
Повтаряте действието още три пъти, като следващите готови кори се завиват около кръгчето в средата.
Баницата се намазва с олио и се оставя да си почива на стайна температура.
Печете я в топла фурна на 150 градуса, около 30-40 минути, като я следите.
Трябва да добие златисто- кафяв загар.


Поръсете я обилно с пудра захар, още докато е топла.


Надявам се клипа, който ви показвам да бъде полезен и да приготвите една вкусна баница за да зарадвате всички вкъщи.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...