Translate

петък, 16 март 2018 г.

Просо със спанак


Пролетта е на прага ни, ако мога така да се изразя. В момента сме и във Великденски пост, или две основателни причини да предложим на близките си по-леко, здравословно и полезно меню.
Обожавам първите дни от Март, първите зелени цветя, билки...
Толкова е приятно и зареждащо с енергия, слънцето е по-топло, хората по-усмихнати



За да заредя и нашия семеен хладилник с енергия за пролетта, отидох на пазар.
Докато се разхождах в T MARKET в търсене на нови продукти и практични решения за дома ни видях, че на рафта наред с останалите зърнени продукти има и просо. 


Веднага си признавам, че не съм готвила до сега просо и затова без да се замислям, го сложих в кошницата.
Още докато пазарувах, измислих какво ще сготвя – взех спанак и няколко връзки зелен лук и пресен чесън. А за да е не само постно, но и вкусно, добавих и зехтин Favorit.


Прибрах се и веднага се захванах с приготвянето на ястието.
Спонтанното ми решение да се доверя на просото се оказа много добро. Ежедневната консумация на зърнени храни и в частност на просо осигурява богат набор от полезни вещества, необходими за правилното функциониране на организма.


Просото е храна, която доставя минералите магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган в значими количества. Просото съдържа и фолат, холин, ниацин, както и витамин К и Е.
Освен всички тези полезни вещества, се изненадах и от бързото му сготвяне, не повече от 20 минути.



Ежедневната консумация на зърнени храни и в частност просо осигурява богат набор от полезни вещества, необходими за правилното функциониране на организма.


Преминавам към рецептата.


Необходими продукти:

200 гр. просо
4 с.л. зехтин
2 връзки зелен лук
2 връзки зелен чесън
500 гр. спанак
сол на вкус
куркума
черен пипер
кимион
600 мл. вода



Приготвяне:


Вземете подходящ съд, аз използвах по-дълбок тиган тип уок.
Сложете зехтин.
Почистете зелените лук и чесън и ги нарежете.


Когато зехтина се сгорещи сложете нарязаните лук и чесън.
Гответе няколко минути.
Просото се измива във вода и се добавя към задушените лук и чесън.
На етапи се добавя водата.
Подправете по вкус.


Гответе на тих огън, до като през това време почистите спанака.


Когато простото е готово, добавете спанака и спрете котлона.


Знаете, че за да запази полезните си съставки спанака не трябва да претърпява продължителна топлинна обработка.
Вземете два стръка зелен чесън и ги нарежете, добавете го след спанака. Така ястието поема аромата на свежия чесън и вкусът му е ненадминат.


Ще ви споделя, че съпругът ми беше резервиран към ястието с просо, но след като го опита, определено го хареса.
Защото и #ЛюбовтаМинаваПрезХраната все пак J



Надявам се това постно ястие да се хареса и на вас.
Свеж и вкусен следобед, приятели!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !

Благодаря ви !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...