Translate

неделя, 1 април 2018 г.

Печено агнешко със сос от боровинки


Наближава Великден и желанието да се приготвят най-вкусните козунаци, курабии и агнешко  е водещо. Днес ще ви представя моята малко по-модерна и различна версия на печеното агнешко.


Докато правих традиционната си седмична разходка в  T MARKET , реших да експериментирам с още нещо от серията   Favorit. След зехтина и просото продуктите от тази марка са в списъка ми с практични покупки.


Този път се спрях на меда и червените боровинки.
Прекрасен захаросан мед, първокласен.



Без много да се замисля, го сложих в кошницата, заедно със замразените червени боровинки.


 Разбира се не пропуснах и охладеното агнешко месо, което е заредено от български ферми.


На момента реших, че ще направя нещо по-различно, добавих моркови, картофено нишесте и две чинийки в движение.


Заредена с първокласни продукти, готова идея и настроение за готвене, се захванах с рецептата.
Никога до сега не съм правила сос от червени боровинки, но повярвайте, получи се уникален.


Комбинацията от моркови с мед, печено агнешко с масло и свежи подправки, и сос от червени боровинки е просто моят фаворит!
Направих много вкусна тренировка на ястието за празника.
Рецептата е точна и изпитана, така че спокойно можете да я изпробвате вкъщи.




А всички необходими съставки лесно ще откриете в   T MARKET и през тази седмица.

Необходими продукти:
1, 5 кг. агнешка плешка
1,2 кг. моркови
2 с.л. мед  Favorit
125 гр. масло
2 с.л. нарязан на ситно свеж джоджен
клонка розмарин
2 стръка зелен чесън
2 с.л. нарязан див лук
сол
червен пипер
черен пипер
500 мл. вода

за соса от червени боровинки:
400 гр. червени боровинки  Favorit
50 гр. масло
3 с.л. мед  Favorit
2 щипки черен пипер
50 мл. ликьор от вишни
сол на вкус


Приготвяне:

Вземете тавата на фурната, покрийте я с фолио. Наредете отгоре обелените моркови.
Поръсете ги със сол, черен пипер.


В топла вода, сложете една купичка и в нея 1 с.л. мед и 1 с.л. масло. Разтопете ги.
Можете да използвате и микровълнова.
С получилия се дресинг залейте морковите.


В по-голяма купа сложете маслото и го разтопете. Към него добавете сол, черен пипер, с.л. червен пипер и зелените подправки. Разбъркайте добре.
Вземете агнешката плешка, поставете я върху морковите в тавата и с помощта на ръцете си, намажете внимателно агнешкото.
Употребете цялото масло.
След това сложете малко топла вода в купичката и изсипете в тавата.


Завийте с фолио, затоплете фурната на 250 градуса, сложете агнешкото и го печете 3- 4 часа.
Пред 30-40 минути проверявайте дали има нужда от вода.
Може да добавите.


Морковите поемат от сладостта на меда, и соковете на агнешкото.
Получават се идеални.
Малко преди да е готово месото, махнете фолиото, намажете отново с около 20 гр. масло и оставете да се запече, за да има хрупкава златиста коричка.


Пригответе се за соса.
В тиган сложете маслото и медът.


Когато започнат да завират добавете боровинките и черния пипер.


Когато соса започне да се редуцира, добавете ликьора от вишни.
Опивайте соса, ако е необходимо му добавете още мед.
Трябва да е леко сладък, приятно кисел и нежно пикантен.
Така соса допълва масленото агнешко и сладките моркови с идеалния си вкус.


Ако желаете можете да сгъстите соса с картофеното нишесте.
Слага се една чаена лъжичка картофено нишесте в 50 мл. вода, разтваря се и се сгъстява.


Подредете чиниите на любимите си хора с много любов.
Аз отчупих част от бутчето , добавих моркови и сос.
Идеалното ястие се консумира и с чаша вино.


Весели празници, приятели! 
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...