Translate

понеделник, 23 април 2018 г.

Фокача с див лук и чесън


Приготвих тази невероятна фокача с изцяло сезонен привкус.
Обичам този сезона, когато всички вкусни зелени билки и зеленчуци растат в градината.
Винаги първи става дивият лук и не спирам да го използвам.


Другата ми любима ароматна билка е розмаринът, той си расте в градината и хубавото е, че не мръзне през зимата.
Набързо обрах зелените вкусотии и се захванах за работа.


Няма да преувелича, като споделя, че фокачата се получи чудесна.
Толкова аромати, които се допълват, че само трябва да се хапва...


Бях готова с продуктите от градината, отворих шкафа и видях, че имам Брашно Екстра на София мел и използвах него.
Обикновено го използвам за сладкиши, но и хляба се получи идеален.


Необходими продукти:

7 гр. суха мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 връзка див лук
6 скилидки чесън
2 стръка розмарин
60-80 мл. зехтин
370 мл. топла вода


Приготвяне:


Приготвянето на фокачата не се различава от правенето на хляб.
Трябва ви любов, топлина, желание и хубаво брашно.
Аз имах от всичко.


Сложете в дълбока купа брашното, маята, захарта и солта.


Разбъркайте добре.
С помощта на кухненска ножица нарежете дивия лук.


Перата на лука са много нежни и крехки, затова не е необходимо да преминават през топлинна обработка. Само разбъркайте добре, за да се полепи брашното по него.


Добавете водата и част от зехтина.


Омесете меко тесто.


Още суровото тесто ухае обещаващо вкусно.
Сложете го в купа, която трябва да покриете със стреч фолио.
Нека си почива, докато удвои обема си.


Втасалото и меко тесто се разстила върху тавата за печене. Предварително я покрийте с хартия за печене и поръсете с брашно.
Разпределете тестото на тънко.


Не се тревожете, то ще втаса отново и ще бухне доста.
Нарежете чесъна на колелца и го разпределете върху тестото. Около него сложете стръкчетата розмарин. 
Накрая сложете струя зехтин и покрийте, за да почива.


Аз оставих да си почине около 30 минути преди да я изпека.
Сложете фокачата в студена фурна, пуснете я на 150 градуса.
Печете до златисто на горен и долен реотан.
Ако сте фенове на по-соления хляб, сложете малко сол отгоре.


Това е готовата фокача.
Пригответе се за аромата и сериозното слюнкоотделяне още докато се пече.


Готовата фокача се изкарва от фурната. Ако успеете да изчакате 10 минути преди да я нападнете. Ако не успеете, което най-вероятно ще се случи, хапнете си още топла.


Може да си хапвате като хляб или да си направите вкусни сандвичи.


Не забравяйте, че приготвено с любов у дома е винаги по-вкусно!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...