Translate

сряда, 25 април 2018 г.

Домашно бутер тесто


Тези кифлички приготвих от домашното ми бутер тесто.
Реших се и го направих, не е никак трудно.
Освен продуктите, които ще посоча ще ви е необходимо нещо много важно, и то е ТЪРПЕНИЕ!


Като за първи опит мисля, че се справих доста добре.
Бутер тестото е сред любимите ми видове тесто, с него може да се приготвят толкова много неща...
Преди да започна с опита си изчетох доста информация. Доста от нея разбрах, доста от нещата направих както аз успях...Така, че ще ви представя възможно най-лесния и лек начин да си направите домашно бутер тесто.


Постарах се и снимах почти всеки етап, при намесването не ми беше лесно, всеки път да почиствам ръцете си да снимам, да омеся пак пак да почистя и снимам...
Но в името на по-лесно показаната и обяснена рецепта правих тези действия.
Имаше моменти, когато си мислих, че няма да направя нищо, но след 4-тото навиване и разточване започнах да виждам, че се образуват пластовете.
Това тесто се получи и аз съм доволна от резултата.
Готовото тесто, може да се съхранява няколко дни в хладилник.
От посочените продукти се получава около 600 гр. бутер тесто.


От него направих 8 кифлички.
Вкусът им е различен и ужасно вкусен.


Необходими продукти:

250 гр. брашно
180 гр. масло
1/2 ч.л. сол
140 мл. вода 

Приготвяне:


Измерете и пригответе продуктите.


Маслото трябва да е студено, преди омесването го изкарайте от хладилника. 30 минути на стайна температура са достатъчни.


Пресейте брашното  и сложете солата към него.


Измерете водата, изсипете я към брашното и солта.


Омесете твърдо тесто. Не се притеснявайте, че е такова. То трябва да е твърдо и еластично.


Само не се притеснявайте от тестото, завийте го в стреч фолио и го оставете в хладилника за 30 минути. Глутена в брашното ще се активира и след тези 30 минути ще видите разликата.
Завийте маслото в стреч фолио.


Разточете го или го ударете с точилката един два пъти.
Отпочиналото тесто се изкарва от хладилника и се разточва.


Опитайте да разточите тестото така, че да наподобява кръст.
Сложете маслото в среда и завийте.


Първо от ляво и дясно.


После от горе и долу. Тестото трябва да прилича на писмо.


Разточете внимателно.


Тук има един важен момент. Разточете тестото така, че да се получи една права линия, която трябва да е ТРИ пъти повече от ширината.
Ако ширината ви е една педя, разточете дължината 3 педи.
Това правило трябва да следвате при следващите разточвания.


Сгъвате тестото на три, завъртате и отново разточвате.
Сгъвате на три, завивате във фолио и слагате в хладилника за 30 минути.
За да получите тесто с много пластове, което да е пухкаво и да се изпече идеално, трябва да разточвате поне 5 пъти тестото, да го сгъвате и слагате за 30 минути в хладилника.
Отнема  часове, но си заслужава.
При разточването поръсвайте плота с малко брашно, за да не залепва.
Аз го сгъвах и разточвах поне 6-7 пъти. Започнах от обяд до над вечер бях готова с тестото.
Реших, че следващия ден ще го изпека.
Оставих го в хладилника, добре опаковано.
Бухналото тесто разточих и нарязах за кифлички.


Първия път исках да си останах натурални за да усетя вкуса на тестото.
Много ми харесаха, а и не само на мен, но и на всички.
Кифличките навийте с сложете върху хартия за печене.


Печете ги на фурна с вентилатор на 150 градуса до готовност.
Трябва да добият златист загар.
Готовите кифлички може да поръсите с пудра захар.


Опитайте и вие да приготвите домашно бутер тесто, не е трудно.
Не е необходимо да стойте до него и да чакате 30 минути, аз правих таймера на телефона си. Така си върших другите задачи успоредно и не усетих кога се получи тестото.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...