Домашни вкусотии: Пиле къри с пълнозърнест басмати

вторник, 1 май 2018 г.

Пиле къри с пълнозърнест басмати


Честит празник, приятели!
Това е моето ястие за днес.


Когато приготвя толкова вкусно ястие, изпитвам трудност да опиша детайлите, защото на моменти усещам и препрочитам, че се повтарям.
Какво да направя, като наистина е супер вкусно?
За да не се повтарям и за да не обърквам и вас, читателите, ще започна от начало.
Обикновено решението да сготвя нещо различно се ражда случайно или докато пазарувам и видя интересен продукт.
Идеята за днешното ястие всъщност се роди докато разглеждах Интернет магазина на приятелите ми KRINA.
Исках да си поръчам нещо различно, не ми беше лесно да избера, защото асортимента от продукти е огромен.


Описанието на Ориз Басмати Пълнозърнест ме впечатли, както и хранителните му стойности.
Той запазва полезните вещества, намиращи се в повърхностния кафяв слой на зрънцето и в зародиша.  


Добавих него  и още няколко по-различни и екзотични продукта в количката.
Веднага знаех, че ще приготвя нещо различно, което не сме хапвали вкъщи.
Така се получи моето пиле къри.


Бих искала да споделя и впечатленията си от Пълнозърнестия ориз басмати , удивена съм, че ориза се свари бързо и не стана на "паве" или еднородна кашеста смес, случвало ми се е.
Зрънцата се отделяха идеално, а вкусът му...той е невероятен.


Мисля, че бях доста изчерпателна, затова започвам с продуктите.
От тях ще получите 4 порции.


Необходими продукти:
за пиле къри:
500 гр. пилешки гърди
1 глава лук
4 скилидки чесън
200 гр. кисело мляко
2 ч.л. къри
кимион
черен пипер
сух джинджифил
сол
куркума
червен пипер
лют пипер
колиандър

за ориза:
500 мл. вода
1 с.л. масло
1с.л. зехтин
щипка сол
щипка къри


Приготвяне:


Пригответе необходимите ви продукти и се заредете с настроение за готвене, защото ще сътворите нещо много вкусно.


Първо нарежете пилешките гърди на кубчета с желаната от вас големина.
В кухненски робот смелете лука и чесъна на ситно, ако нямате машина, настържете ги на ренде.
Пригответе сухите подправки.


Към смляния лук и чесън, добавете подправките. Разбъркайте, сложете и киселото мляко.


Получава се каша, с която трябва да мариновате пилешкото месо.


Хубаво е месото да почине около 30 минути.
През това време се заемете с ориза.


Изтеглете 250 грама, измийте го добре, поне два пъти сменете водата.
В подходяща тенджерка сложете маслото и зехтина.
Когато се сгорещят, сложете ориза и го запържете за няколко минути.
Трябва да поеме мазнината добре.
Сложете подправките.


Сложете водата, затворете тенджерата и варете 15 минути.
Време е да направите пилешкото. В по-дълбок тиган сложете малко зехтин. Сложете пилешкото заедно със соса.


Месото  и соса се сготвят много бързо, почти едновременно с ориза.
Когато ориза е готов, го махнете от котлона и оставете за минута, две да почине.


Не мога да повярвам колко добре се свари и получи.
Хапнах си от него, още преди да сглобя порциите за поднасяне.


Пилето се сготви и овкуси невероятно, къри соса му предаде различен вкус.


Радвам се, че успях да приготвя това ново за мен ястие толкова добре.
Опитайте го и вие!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...