Translate

четвъртък, 3 май 2018 г.

Руло от свинска плешка с най-вкусния млечен десерт


Наближа един от най-почитаните в нашия край празник, а именно Гергьовден.
Обикновено около празника винаги имам и много запитвания за меню.
За да бъда максимално полезна, реших да направя едно примерно меню за празника.
То включва: Руло от свинска плешка, пълно с маслено-билкова паста, шунка, маслини и кашкавал. Изпечено в бяло вино, a от получения собствен сос при изпичането, направих сос.
Свежа сезонна салата от два вида зелена салата, червени боровинки, домати и краставици.
Има и десерт, които е невероятен. Приготвен от две съставки.
Идеално подбрано меню, с което бързо и лесно да впечатлите гостите си.



За приготвянето на цялото меню напазарувах практично всички продукти от T MARKET.
Ще ви призная, че обичам да се възползвам от предложенията, които са на практична и добра цена, затова използвах моята карта"Благодаря" .
Набавих всички продукти за това меню на специално предложение и с отстъпка.
Можете да изкарате своята карта във всеки магазин и веднага да я активирате и възползвате от специалните отстъпки, които тя ви носи. Аз се спрях на тези от 


Предпочитам да пазарувам в T MARKET, защото месото се зарежда само от български производители, винаги е прясно и качеството му гарантирано.


Предполагам, че и вие като мен обичате да пазарувате?
Да избирате внимателно всички продукти.
Да ги приготвяте и разбира се, дегустирате.



Много от вас сигурно ще се питат защо съм избрала плешка за това руло, а не филе, например.
Плешката се получи по-сочна.
Правила съм с филе, но то идва една идея по-сухо.


Това руло стана невероятно особено в комбинация от собствения си сос с лек винен привкус. Плънката от маслини, шунка, кашкавал и билково масло е божествена.
Сега ще вдигна завесата и ще ви покажа и най-лесния десерт.
Приготвя се бързо и е идеалния завършек на това празнично меню.


Шарен, лек, шоколадово-млечен, само две основни съставки.
Наистина е невероятен!
Обещавам ви, че ще го приготвите и ще ви хареса.


Няма да ви измъчвам повече и ще ви споделя, че е приготвен от шоколад и кисело мляко.
Бързо, лесно и много, много вкусно.


Възползвах се от специалното предложение на T MARKET и карта"Благодаря", взех кисело мляко, което е с 10 % масленост и шоколад Pergale.
За първи път използвам този шоколад за разтопяване и определено ми хареса.
Разтопих шоколада  и го смесих с киселото мляко.
Разбърках леко и оформих багрите, които виждате.


Определено и десерта стана хит вкъщи.
Сигурно вече очаквате съставките за рецептата, веднага ги посочвам.

За Рулото от свинска плешка:
1,5 кг. охладена свинска плешка
120 гр. масло
50 гр. шунка
50 гр. кашкавал
100 гр. маслини без костилки
4 стръка босилек
1/2 връзка магданоз
1 връзка зелен лук
1 връзка зелен чесън
сол
кимион
черен пипер
250 мл. бяло вино
1 с.л. брашно



за салатата:
1 зелена салата 
2 домата
1 краставица
1 шепа червени боровинки 
зехтин
сол
балсамов оцет

за млечно-шоколадовия десерт:

600 гр. кисело мляко 10 % масленост
200 гр. шоколад Pergale
100 мл. прясно мляко
1 ванилия


Приготвяне:
След като сте напазарували, заредили с положителни емоции, желание за готвене и може би, любимата музика. Можете да слагате престилката и да започвате.


Както винаги след пазар, продуктите трябва да се подредят за отделните ястия.


Нека започнем с месото и рулото.
Десерта се прави лесно и докато печете основното ще направите и него.
Сложете месото върху стреч фолио или кухненска хартия, така по-лесно ще го обработите.
Оформете плешката като едно парче наподобяващо блат за руло.


Моето се получи така, можете да направите леки разрези с ножа на местата където има повече останало месо.
От мекото масло ( използвайте 100 грама)  направете билковата смес.
Нарежете на ситно зелените лук, чесън, босилек и магданоз.
Сложете ги към маслото и разбъркайте.


Поръсете месото със сол, черен пипер и кимион.
Намажете със зелената маслена смес.


Тези аромати ще се поемат от месото при печене и то ще се получи невероятно сочно и вкусно.
Нарежете на кубчета кашкавала, шунката и маслините. Сложете ги отгоре.


Пригответе клечки за зъби, защото ще използваме тях за задържане на формата на рулото.
Навийте месото и забодете клечките, така че да го задържат здраво.
Можете да използвате и конец.


Аз изпекох рулото в продълговата тава за терин.
Изсипете виното в тавата, сложете рулото, намажете с останалото масло.


Покрийте с фолио и печете на 250 градуса за 2 часа и половина.
Следете дали има нужда от добавяне на вино.
При мен нямаше, защото от маслото, виното и соковете от свинската плешка се получи достатъчно бульон. 
Готовото и изпечено месо се оставя в поднос. Докато соса е още топъл в тава се сгъстява с малко брашно разтворено във вода. Поръсете с малко черен пипер.
Прехвърлете соса в купичка или сосиера.


Докато рулото се пече, пригответе десерта.
Вземете млякото и го сложете в купа. Начупете шоколада.
В малка тенджерка изсипете 100 мл. прясно мляко, добавете и шоколада.
Разтопете го и веднага го махнете от котлона.
Разбъркайте добре.


Към киселото мляко се слага ванилия и се разбива с вилица, за да няма бучки.
Изсипете шоколада и разбъркайте леко веднъж, най-много два пъти.


Пригответе чашките.
Сложете по една лъжичка и се старайте да запазите шарения вид.


Готовия крем се слага в хладилника.
Крема може да се хапва веднага.
Направете салата преди поднасяне на вечерята.
Накъсайте на едно зелената салата. Нарежете доматите и краставиците, не забравяйте боровинките. Дресинага от зехтин и балсамов оцет се слага накрая.



Надявам се моето меню да ви хареса и да го приготвите.
Споделете трапезата със семейството си, защото  #ЛюбовтаМинаваПрезХраната.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...