Translate

сряда, 13 юни 2018 г.

Сладка черешова питка


Тази питка плени и най-големите критици в семейството.
Получи се точно както си я представях, преди да започна да приготвям.
Истинска пухкавела с пълнеж от черешово сладко.
Изпечена перфектно, без забележка!


Много съм доволна от резултата.
Хубаво е, когато човек приготвя нещо с любов и желание, и резултата е по-добър от представите му!


Щастието ме обзе, имах идеалният момент. Перфектната сладка питка, идеалната светлина за снимки и десетки кадъра.
Едва успях да избера тези 20 +, всички ми харесват!
Така, че днес освен първокласна рецепта за сладка питка, ще се порадвате и на солидно количество снимки. ;)


Рецептата за тестото си е изцяло моя импровизация, реших да опитам, като си казах: "каквото стане"!
А, то взе , че стана!


Ето и добре притиснато парче питка, като ви казвам, че е като памук. 


Сигурно вече ви убедих в твърденията си и нямате търпение да разберете каква е точно рецептата?


Вярвам, че перфектното тесто се комбинация от перфектни продукти, търпение, топлина и любов!
Относно продуктите, знаете, че се доверявам основно на  София мел .


За тази питка използвах   Брашно Екстра на София мел ,
домашно кисело мляко, лично приготвено от мен, пресни яйца и много любов.


Разбира се, че има и други съставки, тях ще изброя сега.


Необходими продукти:

2 яйца
100 гр. домашно кисело мляко
10 гр. суха мая
4 с.л. захар
щипка сол
150 мл. топла вода
50 мл. олио
2 ванилии

за плънката:

за намазване:
1 жълтък и 2 с.л. олио
пудра захар за поръсване + една малка ванилия на прах


Приготвяне:


Първо пригответе продуктите да са под ръка.


За разбиването на яйцата и омесването на тестото използвах кухненска машина.
Ако не разполагате с такава, може да разбиете яйцата с миксер.
Разбийте ги много добре, като след това добавите захарта.


Сложете лъжите захар към яйцата и разбивайте около 5 минути. Нека захарта се разтвори и яйцата станат на пяна.
Добавете киселото мляко.


Отново разбъркайте добре.
Добавете ванилията и щипка сол.
Добавете олиото и водата.


Идва ред на брашното, него добавяйте по лъжица на етапи, така ще се омесва и влага на части.


След първите 5 лъжици брашно добавете маята, последвана от още брашно.
Аз използвам машината до определен момент, след това до омесвам на ръце, за да почувствам тестото. То трябва да меко, еластично и не лепкаво.


Намажете готовото тесто с малко олио. Оставете го в купа или тенджерка, за да почива.
При мен почива около 2 часа на стайна температура.


Готовото тесто се изсипва внимателно на набрашнен плот.
Пригответе сладкото.


Разточете тестото и го нарежете на еднакви парчета или почти еднакви.


Сложете сладко, гледайте да има черешки.
Оформете топче и го сложете в тава, която е покрита с хартия за печене.


Оставете разстояние между топките тесто.
Покрийте ги със стреч фолио и кухненска кърпа и ги оставете да починат добре.


Разбийте жълтъка с олиото и намажете питките.


Печете на умерена фурна на 180 градуса, на горен и долен реотан около 30-40 минути.
Следете питката, защото може да се изпече и по-бързо.


Смесете пудра захар с ванилия и поръсете обилно питката.


Хапнете я топла и усетете пухкавия и приятен вкус.
Чудесна е!


Не забравяйте, че приготвено с любов у дома е винаги по-вкусно!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...