Translate

понеделник, 11 юни 2018 г.

Gelato / Джелато - италиански сладолед


Винаги съм обичала сладоледа, имам си няколко любими вкуса.
Винаги съм си мислила, че сладоледа е еднакъв навсякъде по света, обаче се оказа, че това не е така!
Знаете, че напоследък като туристи с моя съпруг, сме си поставили за цел да видим по-голямата част от красотите на Италия.
Излишно да ви споделям, че Италия ни плени.
След последното посещение на тази страна останахме още по- впечатлени и мотивирани да се върнем отново.


Последната ни екскурзия беше до  Най-красивите италиански езера.
Видяхме неописуеми гледки, имахме чудесна програма и незабравими спомени!
Всеки ден опитвах различен италиански сладолед, оказа се, че освен майстори на кафето, италианците са истински творци в областта на джелато или сладоледа.


Това е моят прочит в домашни условия, вдъхновен от опитаното по време на екскурзията.
Ето и няколко снимки на италианското джелато.


Жълтия е с вкус на лимончело, знаете, че това е традиционен ликьор за Апенинския полуостров. Розовия е с череши. Именно него приготвих в домашни условия.


Тук има три вкуса, които се надявам да пресъздам. Белия е маскарпоне и ванилия, тъмния е от натурален шоколад и кафе, с по-светлия от нутела.
Какво да ви кажа, трябва да го опитате!
Има разлика във вкуса, от този които ние сме свикнали да ядем.
Много е млечен, маслен, няма скреж, няма лед, няма вода, само изобилие от вкусове.


Радвам се, че в домашни условия се доближих до този маслен, нежен и богат вкус.
Сладоледа определено оставя следа след себе си.
Вече не купувам сладолед от никъде, хапвам си този под всякакви форми.
На мелба или към сладкиши.
Типичното за джелато е, че в него няма яйца. 


Сигурно вече се чудите кога ще споделя рецептата, само похвали срещате.

Ето  и продуктите:
500 мл. сладкарска сметана ( животинска)
350 мл. кондензирано мляко
3 бр. ванилия ( 1 шушулка)
2 с.л. пудра захар 
150 гр сладко от череши

Приготвяне:


Няма нищо сложно в приготвянето, става за няколко минути.
Слагате кондензираното мляко заедно със сметаната, ванилията, захарта в съд и разбърквате с миксер или с кухненски робот.
Получава се плътна пухкава смес, която се слага в кутия подходяща за фризер.
Поставяте кутията във фризера за около час, час и половина.
След това изваждате сладоледа, с помощта на лъжица слагате сладкото и оформяте шарката.
Връщате във фризера за около 4 часа.


Поднесете в купичка, фунийка или опитайте директно от кутията, защото трудно се устоява на това изкушение.
Аз го представям с бисквитка и една лъжичка сладко от череши.
Невероятно е!
Пригответе сладоледа и се насладете на вкусът му.


Не пропускайте шанса да спечелите  екскурзия за двама до Венеция и Флоренция за дата 17.07.2018.
За да участвате в играта само трябва да:
👉Постете страницата на Руал Травел във фейсбук, намерете публикацията на играта (в най-горната част на страницата).
👉Споделете публикацията на стената на вашия профил.
👉Прочетете рецептата  за домашно клафути ТУК!.
👉Пригответе домашно клафути по любимата ви рецепта, снимайте вашия кулинарен шедьовър и го споделете в коментар в публикацията на играта. 
Това е всичко!
Играта продължава до 17.06. 2018г.


 Ако решите да пътувате, препоръчвам ви да го направите с  Руал Травел / Rual Travel.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...