Домашни вкусотии: Лютеница с тиквички

петък, 10 август 2018 г.

Лютеница с тиквички


Ето, че бавно настъпва и сезона на тези вкусотии.
В моя дом обожаваме всякакви видове домашни лютеници и подобни зимнини, хапваме ги през цялата година.


Върнахме се от семейната ваканция и като видях колко много тиквички, домати и пиперки има в градината реших, че ще направя лютеница.
Веднага обрах зеленчуците, въоръжих се с най-верния ми помощник Multi One 
на  Kenwood.


От както имам Multi One  на  Kenwood
имам възможност да правя много неща с малко усилия.
Благодарение на него за тази лютеница използвах сокоизтисквачката на нея направих доматения сок.


С помощта на каната с ножа и рендето, настъргах тиквичките и морковите.


Чушките нарязах с ножа на ситно, така, че дори и сурови люспата им не се усещаше.


Удивителното е, че уреда има огромен капацитет от възможности, а аз с удоволствие ги използвам.


Лютеницата се получи много, много вкусна и се хареса на всички.
А аз съм доволна, че обогатих колекцията си от рецепти и увеличих броя на бурканчетата на рафта със зимнина.
Всички рецепти от "Кулинарно вдъхновение с  KENWOOD " са 🍳 ТУК 🍴.


Обичам да хапвам от тези филийки намазани с масло и домашна лютеница, те са ми скъп спомен от детските години.
Тогава с помощта на филии хляб, почиствах тавата на лютеницата, след като я бяхме напълнили в бурканчета.
Уникално!


Необходими продукти:

1,5 кг. тиквички
1 кг. моркови
1,5 кг. домати
1 кг. червени чушки
1 глава чесън
250 мл. олио
2 с.л. захар
2 с.л. сол
2 с.л. оцет
черен пипер
кимион
1 връзка магданоз
3-4 стръка целина

От това количество продукти получих 6 бурканчета по 300 гр.


Приготвяне:


Пригответе зеленчуците.


Не забравяйте и помощника.


Аз пекох лютеницата в тава, която е по-голяма и се побира във фурната.
След като обработих зеленчуците ги слагах директно в тавата.


Първо смлях чушките в каната с помощта на ножа.
Отнема не повече от минута на максимална скорост.


Настържете тиквичките на ситното ренде.


Поставя се на каната.


Действието отново отнема няколко минутки.



Перфектно настъргани тиквички, които се добавят към чушките в тавата.
Идва ред на морковите.


Те също се настъргват на ситното ренде.


Накрая идва реда и на доматения сок.
Поставете изтисквачката, аз използвах купата за омесване, в нея събирах сока.
Доматите само се измиват и режат на две.
Самата истисквачка не пропуска семки и люспи.


Сока също е готов.


Накрая се слага и той в тавата.


Разбърквате и поставяте във фурната на 250 градуса.
Печете като от време на време разбърквате.
Печенето продължава, докато се сгъсти сместа.


Изваждате тавата от фурната и добавяте олиото, подправките, чесъна и зелените аромати.
Разбърквате и връщате във фурната за около 10 минути.
Може да я изключите.
Аз я оставих да се охлади напълно преди да я смеля и сложа в бурканчета.


Отново използвах каната с ножа, така лютеницата ми стана идеална за нашия вкус.


За минута или две на бързи обороти.
Готова лютеница се пълни в бурканчета и се стерилизира 10 минути.


Ето я и вече на филийката.


От както я направих вече почти свърши.
Имам поръчка за нова доза.
Чудесна е!


Трябва да се опита!

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...