Домашни вкусотии: Тиквен пай

четвъртък, 11 октомври 2018 г.

Тиквен пай


Днес е ден за нещо сладко и сезонно.
Неусетно от ягодовото време пред май вече сме в сезона на тиквите, жълтите листа и аромата на канела.


Сезоните са толкова красиви, всеки със своето очарование и характер.
Днес ще ви представя една рецепта за тиквен пай, които без усилия ще ви плени.


Основата е маслена с малко по-силно изразена солена нотка, плънката е от тиква, канела и малко повече сладост за баланс.
Определено вкусът се хареса.


Основата е от масло, яйце и  Брашно Екстра на София мел.
Предпочетох Брашно Екстра, защото е създадено именно за приготвянето на сладкарски и тестени изделия, заради по-високото си протеиново съдържание.


Тиквения крем стана много нежен и фин.
В комбинация с маслената основа, стана... мммммм!


Необходими продукти:

за масления блат:
2 яйца
150 гр. меко масло
50 гр. пудра захар
2 с.л. вода
щипка сол

за тиквената плънка:
200 гр. сладка печена тиква 
3 яйца
120 мл. прясно мляко
150 гр. пудра захар
щипка канела

1 жълтък за намазване


Приготвяне:


Ще ви покажа и опиша всички етапи от приготвянето на пая, така ще видите , че е лесно да постигнете този вкусен краен резултат.


Аз започнах от масленото тесто.


Изтеглете и пригответе съставките.


Маслото трябва да е студено и твърдо.
В подходящ съд сложете брашното и пудрата захар, не пропускайте солта.


В рецептата яйцата са две, сега ще видите 3 жълтъка, причината е, че яйцата са домашни и едното имаше 2 жълтъка.


Добавете маслото и омесете всичко.
Аз използвах кухненска машина, стана много бързо.


Готовото маслено, твърдо тесто се слага в хладилника, до като стане време за него.


Тиквата се реже, посипва се със 1 ч.ч. захар, добавя се водата половината на тавата и се пече във фурната до готовност.
Ако имате печена или сварена тиква направо пропуснете този етап, използвайте наличната.


Изпечената тиква се охлажда, вземате 200 гр. от нея, без кората.
Тиквата трябва да е напълно студена.


Извадете тестото от хладилника, отделете от него за декорация на пая.
Поръсете с брашно основата и разточете.


Покрийте формата за пай, много добре.


Тавата сложете в хладилника, докато приготвите плънката.


Добавете пудрата захар и канелата, разбъркайте.


След захарта се добавят и яйцата, отново се разбърква добре, до пълното смесване на тиквата с яйцата.


Изсипете млякото.
Отново следва смесване на съставките с разбиване.


Ето и плънката за пая.
Извадете тестото от хладилника, изсипете плънката.


Разточете отделеното тесто и изрежете форми по избор.
Разбийте един жълтък, намажете стените на пая и внимателно прикрепете формите.
Жълтъка ще ги слепи.


Тук вече можете да освободите въображението и да декорирате по избор.


Намажете формичките с жълтък и изпечете пая на 150 градуса около 20- 30 минути.
Стените на пая, трябва да добият златист вид и плънката да се е сгъстила.


Охладете пая добре, преди да го разрежете.


Тиквения пай стана много ароматен и пленително вкусен.


Можете да поднесете пая с поръсена пудра захар, сладолед или малко мед отгоре.


Също така бихте могли да карамелизирате орехи и декорирате и с тях!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...