Translate

неделя, 7 октомври 2018 г.

Торта Естерхази


Отдавна исках да приготвя тази торта със завидна история, но все отлагах.
Все намирах оправдание да не я започна.
Сигурно се питате какво ме е вдъхновило точно сега да представя през моя поглед?


Знаете ли, интересното е, че когато през онази септемврийска сутрин погледнах панорамната на Будапеща, се впечатлих от аристократичния вид на града.


В началото на Септември посетих Будапеща, която беше част от екскурзията на Руал Травел
Отново имахме щастието да пътуваме с Руал Травел и отново всичко беше перфектно.
Организацията и програмата са гаранция за доброто изкарване на тези прекрасни места.
Тогава чух историята за две торти, Добуш и Естерхази.
Добуш съм приготвяла и наистина е с уникален вкус.
Още докато слушах историята на екскурзоводката реших, че ще приготвя тази торта!


Историите за произхода на тортата се препокриват.
Всъщност много често има спорове дали тортата е унгарска или австрийска.
Все пак в периода на създаването и 19 век в чест на принц Естерхази , тези две държави са били всъщност една, позната като Австро-Унгарска Империя!
Приготвих я и я посветих на Будапеща, просто защото така почувствах този вкус и ми хареса този разказ.


В тази публикация няма да прочетете, твърдение, че точно моята версия е по оригинална рецепта.
Това е моя прочит, изцяло воден от моя вкус при опитването.


Нямам снимка на тортата, която опитах, защото при прехвърлянето на снимки от апарата на лаптопа, около 50 кадъра от Будапеща не се прехвърлиха и съответно се изтриха.
В тези кадри имаше невероятни снимки, представете си ужасът ми, когато разбрах, че липсват....
Но, просто приех, че се е случило, все пак имах стотици други кадри.
Случват се и такива неща.
За щастие спомена по вкуса е в главата ми.


Тортата е с бадемови блатове, нежни, сладки и уникално вкусни.
Крема е наситено маслен с ясно усещане на жълтъците в него.
Комбинацията е наистина като за принц!


Не се справих с мрежата отгоре, не сложих и белтъчния фондан, защото така реших, че ще е по-добре.


Ако все още не сте посетили Будапеща, съветва ви да го направите.
Вижте ТУК моята кратка история за преживяното в града!


Необходими продукти:

за блатовете:
9 белтъка
200 гр. ситно смлени бадеми
170 гр. захар

за крема:
9 жълтъка
200 гр. масло
250 мл. прясно мляко
50 гр. брашно
150 гр. пудра захар
2 ванилии

за декорация:
100 гр. натурален шоколад
20 мл. прясно мляко


Приготвяне:


Понеже си купувам бадеми, които не са белени правя следното.
В малка тенджерка слагам бадемите и вода, колкото да ги покрие, слагам на котлона.
Когато водата заври засичам 1 минута и махам.
Веднага слагам бадемите в гевгир и отстранявам люспите им.
Става бързо и лесно.
Така, че ако нямате готово бадемово брашно, започнете първо с бадемите.
Почистените бадеми сложете в тиган и на тих огън ги запечете съвсем малко.
Когато се охладят ги смелете на брашно в блендера.


Следва крема.
В тенджерка сложете 200 мл. прясно мляко и до загрейте преди кипване.
През това време към жълтъците сложете брашното, захарта, ванилията и 50 мл. мляко.
Разбийте много добре с миксер или кухненска машина.
Затопленото мляко се добавя на бавна струя, докато разбивате крема.
Прехвърлете крема в тенджерка и на много тих огън при непрекъснато разбъркване го сгъстете.
Когато крема се охлади, към него до добавя мекото масло и се разбира.
Отнема време, но си струва, повярвайте!


За блатовете, аз използвах две тави по 22 см. получих 5 броя.
Разбийте белтъците на сняг заедно със захарта.
Към тях добавете бадемовото брашно.
Леко се разбърква.
Вземете 5 купи и разпределете сместа по равно във всяка.
Аз използвах черпак.
Покрийте тавите с хартия за печене, самата хартия намажете добре с масло.
Така лесно ще отделите основите, без да се късат и залепват.
Фурната се загрява на 150 градуса.
Печете всеки блат по отделно до златисто, не прекалявайте.
Времето за изпичане е около 5 минути на основа.
Изпечените основи се охлаждат и едва тогава се махат от хартията.


За сглобяването на тортата може да не използвате ринг, защото крема е много гъст.
Следвате правилото: основа, крем, основа крем.
Предвидете крем за намазване на цялата торта.
Когато сте готови, сложете тортата поне за 8 часа в хладилника.


За мрежата, от която не съм доволна, използвах натурален шоколад разтопен в мляко.
Докато ганаша е топъл направете спирала върху тортата, с помощта на дървен шиш за месо, направете чертичките.


Тортата ми беше студена, слагайте ганаша той веднага стегна, от там се получи и проблема с декорацията.
Но, както обичам да казвам, това не е проблем, защото вкусът е преди всичко, а тази торта има най-интересния, балансиран и определено запомнящ се вкус!


Приятели, пътувайте, опитвайте, усмихвайте се и не се страхувайте да пропътувате мечтите си!
Отидете в Будапеща и оставете на града да ви потопи в красотата и историята си!
Можете да разгледате всички екскурзии: ТУК!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...