Translate

неделя, 1 септември 2013 г.

кекс с ягоди и череши

Едно пролетно предложение за любителите на ягоди и череши...
Кекса е вдъхновен от пресните ягоди в градината и бабината череша,която тази година даде доста плод и имаше за кексове,тарти,сладка и какво ли още не....





Продукти:
2 яйца
1 1/2 ч.чаша брашно
1 ч.ч. захар
4-5 с.л.олио
150 мл.прясно мляко (или течна готварска сметана)
1 бакпулвер
1 есенция ром
2 с.л. какао
100 гр.череши
 100 гр.ягоди

 Приготвяне:
Черешите се измиват и почистват от костилките.
Слагат се в купа и към тях се прибавят 2-3 с.л. брашно и 2-3с.л. захар и почистените ягоди.. Разбъркват се внимателно.

В съд се разбиват яйцата, добавя се захарта, а след това последователно с разбъркване и олиото и млякото.
Брашното се смесва с бакпулвера и ванилиите и се прибавя на части към яйчната смес.
Всичко се разбърква хубаво до хомогенизиране.
Отделя се 1 чаша, която се оцветява с какаото.


Кексовата форма се намаслява и в нея се изсипва светлата смес, върху нея се подреждат черешите и ягодите,а най-отгоре какаовата смес.
Поставя се на средната скара в загрята предварително фурна.

 Кекса се пече около 30-40 минути на 160-170С като се проверява с клечка за готовност - да остане суха.

Когато изстине се залива в готова заливка за кексове и сладкиши или се поръсва с пудра захар!