Translate

четвъртък, 12 септември 2013 г.

миди с бяло вино

С отминаване на лятото изваждам от архива две рецепти с миди.
Нека си припомним  горещите морски дни и аромата на морето !
Какъв по-добър спомен за лятото и морето от мидите и цацата!
Сега представям рецепта с миди , а скоро и с цаца...


Продукти:
1кг.пресни миди
220 мл.бяло сухо вино
2 с.л. пресен нарязан босилек
1с.л.магданоз
1ч.л.сол
120 гр.масло
2 стръка пресен чесън
черен пипер


Приготвяне:
Поставяме половината от маслото в тенджера и го разтопяваме на слаб огън.
Отстраняваме всички счупени миди и онези, които не могат да се затворят, когато ги натиснем. Добавяме мидите и виното в тенджерата със сол и черен пипер на вкус. Покриваме ги и изчакваме да заврат за около 3 минути, като от време на време разклащаме.
Изваждаме мидите ,поставяме ги в подходящ съд и отново премахваме тези,които не са се отворили.
Разбъркваме останалото масло, босилека,чесъна  и лимоновия сок с останалия в тенджерата  сос.
Оставяме да заври, след което изсипваме върху мидите.

Сервираме още топли към тях си подхожда и малко хляб , с които може да си топим от вкусния сос.