Translate

неделя, 8 септември 2013 г.

боб с наденица в гърне

 Представям най-вкусния начин за приготвяне на зрял боб!
Изпитана и вкусна комбинация с наденица !




Продукти:
300 гр.боб
400гр.наденица
1глава лук
1 морков
1 домат
1 червена чушка
пресни билки:
джоден
магданоз
целина
риган
черен пипер
червен пипер




 Приготвяне:


Бобът (300 г) се накисва за една нощ във вода. 
Това е важна стъпка от неговото приготвяне, защото освен по-вкусен, киснатият предварително във вода боб не дразни стомаха и не образува газове.
Бобът се поставя в тенджера, залива се с вода и се оставя да заври.
 Щом на повърхността се образува пяна, тя се отстранява с решетъчна лъжица и бобът продължава да се вари до омекване.
В отделна тенджерка се поставят ситно нарязаният лук (1 глава) и нарязаните на ситни кубчета моркови (1 бр),домат и чушка.
Те се задушават до омекване в олиото (3 с.л.) и щом са готови, към тях се прибавя отцеденият след варенето боб, червеният пипер (1 ч.л.), черният пипер (1 щип.)и пресните билки. 
Всичко се разбърква и се постaвя в глинен съд с вместимост литър и половина. 
Залива се с около две чаши вода (за предпочитане е да се използва течността, в която се е варил бобът) и към ястието се добавят надениците (400 г), които са срязани напречно на отделни сегменти. 


Важно е наденицата да не се среже докрай и да се отдели на колелца, а да се запази целостта й.
Глиненият съд се захлупва с капак и се поставя във фурна при 180 градуса. Щом бобът започне на ври, фурната се намалява до 150 градуса и ястието се оставя да се пече още около 25 минути.