Translate

петък, 6 септември 2013 г.

пухкави домашни еклери с крем от ванилия и кокос

От дете много обичам еклери.
Имах един неуспешен опит да направя.
Сбърках при приготвяне на тестото и реших,че това не е за мен.
Онзи ден реших да опитам отново.
Този път станаха превъзходни!
Свършиха за по-малко от 24 часа !
Приготвих ги по рецептата на Даря Манева публикувана в кулинарната група "Домашни вкусотии"
https://www.facebook.com/groups/131301297027797/permalink/226052117552714/?comment_id=226054200885839&offset=0&total_comments=16



Продукти:
За еклерите:
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 бр. яйца - зависи от големината им
 

За ваниловия крем:
500 мл прясно мляко
5 с.л. брашно
1/2 ч.ч. вода
7-8 с.л. захар
50 г масло 

1 есенция ванилия
2 с.л.кокос





Приготвяне:


Водата и олиото завират на котлона, 
след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине. След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. 
Тестото става още по-гъсто и лепкаво. 
С пош се оформят еклерчета  от сместа и се поставя в  покрита с хартия за печене тава, 
като се оставя известно разстояние между еклерчетата. 
 Пекат в предварително загрята до 200 С фурна, около 30 минути.


 
Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитото с малко вода брашно. 

След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. 
Накрая се добавя ванилията. 
Част от крема се слага в отделен съд и се добавят 2-3 с.л.кокосови стърготини,разбъркват се добре.
Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем.Редуват се кокосов крем и ванилов.
Няма опасност да се разтече тъй като от крема еклерчетата се слепват.
Готовите еклери се покриват леко с домашно сладко по избор. 

Получават се около 25-30 еклера.