Translate

понеделник, 2 септември 2013 г.

двуцветни кексчета с шоколад


 Тези кексчета приготвих като подарък на наши много близки хора.
Направих ги с доста богат вкус и различен пълнеж.


 Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1(400 гр.) кофичка кисело мляко
1/2 с.л.сода
5 с.л.олио
брашно(около 3 ч.ч.може и малко повече )
есенция ванилия
есенция ром
5 парчета бял шоколад
5 парчета  кафяв шоколад
5 блокчета локум
какао на прах


Начин на приготвяне:
В дълбока купа се разбиват яйцата и захарта до побеляване .
На тънка струя се прибавя олиото.
Към киселото мляко се добавя содата и като шупне се слага към останалата смес.
След това се слага брашното, то е колкото поеме ,за да стане сместа кексова.
В отделна купа се разделя половината от сместа и се добавя какаото около 1 с.л..
Към бялата смес се слага есенцията от ванилия, а към кафявата есенцията от ром.


Когато смесите са готови се приготвят формите за кексчета.
Намазани с масло или маргарин , в тях се слага една лъжица бяла смес локум,шоколад или сладко (редуват се). Към  тях се добавя и една лъжица кафява смес .
Така се редуват до изчерпване на смесите и пълнежа.
Когато се изпекат и изстинат ,разтопяваме белия и кафявия шоколад и леко потапяме връхчетата на кексчетата в тях.
За декорация отгоре може да се сложат шоколадови късчета.