Translate

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

баклава

След като опитах тази баклава преди около осем години, друга не ми се харесала толкова много до сега .
Рецептата ,която представям пред вас е изпитана и дегустирана години наред от моята свекърва.Отне ми много време до като се реша да я направя, това е втория ми опит , може да се каже,че е успешен,но все още не се доближава до оригинала !


Необходими продукти :
Продуктите са за количество,което е повече от това на снимката ,получава се така защото ,ще дам оригиналната рецепта,от която излиза една голяма тава баклава!

 2 пакета кори за баница по 400гр.
1 пак.масло (250 гр.)
2 яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.брашно
1ч.ч.смлени орехи
1/2пакет бакпулвер
1ч.л.канела
1 ванилия

За сиропа:
1кг.захар
1л.вода


Приготвяне:
В подходящ съд(дълбока купа) смесваме яйцата,захарта , орехите и разбъркваме добре.
Към нея добавяме брашното,канелата ,ванилията и бакпулвера и отново бъркаме добре.
Получава се смес ,която е лепкава и доста трудно се нанася върху корите.

Подмазваме тавата и редим лист по лист корите,когато наредим половината пакет кори нанасяме ореховата смес. Отново започваме да нареждаме останалия пакет кори на същия принцип лист по лист.
Правим това подреждане на корите,за да ги оформим,ако например тавата е кръгла изрязваме листата по формата й,така избягваме да прегорим стърчащите листа.


Искам да уточня,че НЕ мажем с мазнина всеки лист .
Нарязваме баклавата и я заливаме с разтопеното масло.
Печем във предварително затоплена фурна на 200 градуса!


Сиропа приготвяме поне 12 часа по-рано.Смесваме водата и захарта и варим до получаване на гъст сироп.
Изпечената и топла баклава заливаме със студен сироп,покриваме тавата с кърпа за около 30 мин.
Когато баклава се охлади се слага в хладилник ,колкото повече стой по-добре,защото плънката се стяга и корите поемата по-добре сиропа!