Translate

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

свински вратни пържоли с дюли

Есен...
всичко е жълто,оранжево ,мокро и така цветно.
Като всеки сезон ,и есента дава възможност на различни плодове и зеленчуци да присъстват в кухнята ни...
Вдъхновена от присъствието на дюли в моя дом , сготвих нещо дръзко дори за мен!
Свинско с дюли .....
"Класически" настроените хора,дори няма да го опитат, но за мое щастие съпруга ми от "класик" в храненето стана новатор .Това е една моя лична победа .
 Ето какво се получи от моето "новаторство".

Продукти:
3 вратни пържоли
1/2 дюля
1 глава лук
20 гр.масло

5бр.гъби за гарнитура ( пънчетата се слагат при пържолите и дюлята)
5 резенчета кашкавал
5 резенчета топено сирене
кимион и пипер
http://tedytitova.blogspot.com/2013/09/blog-post_27.html

за марината на пържолите:

черен пиер
кимион
зехтин
200 гр.червено вино ( за предпочитане домашно)
2 скилидки чесън
сол
24 часа престой в хладилника


Приготвяне:


Пържолите се поставят в съда, в които ще се мариноват, като върху тях се поръсват обилно пипер,кимион и настърган чесън.
Поливат се със зехтин и червеното вино , посолява се по вкус.
Съда се затваря ако има капак или се завива с домакинско фолио , така пържолите се мариноват 24 часа  в хладилника.






Когато стане време за готвене, пържолите се нареждат в тавичка и около тях се обелва и нарязва дюлята и една глава лук.
Гарнитурата са пълнени гъби,които решавам да сготвя с пържолите,
така ще пуснат собствения си сок върху тях и ще задушат пържолите.
Гъбите стават много по-бързо от месото, за това ще се наложи да се извадят по-рано от фурната.
В тавичката слагаме и пънчетата на гъбките и още 2-3 гъби нарязани на парчета.
Слагаме малко масло и марината , в която са били пържолите и вода ако е необходимо .
Печем на 250 градуса , около 40 мин.,но трябва да се следи кога са готови пържолите.






Готовите гъби са изкарани от фурната.












Ето и готовите пържоли.
Вкуса е много приятен със съвсем лека загадка на сладост от дюлята.


Свинското е станало много крехко и добре изпечено.

Лука се топи в устата при хапване, а дюлята и гъбите допълват вкуса на пържолата.