Translate

петък, 4 октомври 2013 г.

ябълков пай

Сезона на ябълките настъпи !
При толкова богат избор на рецепти с ябълки , няма как да се подмине негово величество Ябълковият пай !
Има доста рецепти за направата му , аз доста разглеждат из интернет пространството и комбинирах няколко варианта според вкуса .
Този пай приготвих за приятели,на които ходихме на гости !
Винаги когато приготвяме нещо за някой друг , не се получава...
Този път мисля,че стана много добре изпече се добре,вкуса беше страхотен !




Продукти:

за тестото:
200 гр.брашно
1 яйце
100 гр.масло
30 гр. пудра захар
2 с.л.вода

за плънката:
5-6 ябълки
1 ч.л. канела
1 ч.ч.захар
2 с.л.лимонов сок
20 гр.масло

1 жълтък за намазване
захар за поръсване
маково семе за украса




Приготвяне:
За приготвяне на тестото аз използвам кухненски робот.
Първо смесвам брашното и пудрата захар , добавям яйцето и маслото нарязано на кубчета.
Накрая слагам водата и бъркам до получаване на масленото тесто.
Тестото слагам за 30 мин. в хладилник.

През това време се обелват и почистват ябълките.
Аз ги нарязах в робота на полумесеци .
В подходящ съд се слагат нарязаните ябълки,маслото и захарта , също и канелата.
Задушават се около 10 -15 мин.
След като са минали 30 мин. тестото се вади от хладилника и се разточва , добре е да се разточи между кухненско фолио , за да не лепне.В тава за тарт се разпределя тестото по ръбовете.Тавичка е предварително намаслена.
Когато тестото се разпредели се добавя плънката.Отгоре се слагат лентички от тестото и с помощта на форми на сладки се декорира.Накрая намазваме с жълтък лентичките,ръбчетата на тавата и формите.Поръсваме с маково семе за украса и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса , до получаване на прекрасна златиста коричка !