Translate

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

какаова торта с ванилов крем

Като един начинаещ любител сладкар,тортите не са моята сила относно естетика и украса!
Все още се уча ,но на вид не се получават особено добре, липсва ми време и търпение , за да създам една перфектна торта.На вкус ги докарвам добре , хапват се бързо.
Тази торта правих преди седмица,нямах време да я кача по-рано ,тя е с едни изпитани блатове от мен.Рецептата е идеална ,винаги се получават , но понеже не ми се печат четери отделни блата , пека два и ги режа. Всеки път ги режа криво и формата не е особено добра .

Ето тортата.

Продукти:

за блатовете:
 1 1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.ч. захар
3 ч.ч. брашно
5 с.л. какао
2 ч.л. сода
1 ч.ч. олио
2 ванилии

20 гр. домашна вишновка

за сиропа:
1 ч.ч. вода
1 к.ч. захар
може да се използва и сока от компот

за крема:
1 пакетче масло
800 мл.течна сметана(прясно мляко)
4 ванилии
1ч.ч. захар
4-5 с.л. брашно
3 яйца

за декорация:
10 натрошени бисквити

за глазура използвах
една част от панакотата от круши:
http://tedytitova.blogspot.com/2013/10/blog-post_17.html

Приготвяне:

Изпичане на блатовете:
В дълбока купа се смесват всички сухи съставки и се разбъркват добре(брашно,какао,захар)
Добавят се млякото и содата ,накрая олиото, и ванилията, и по желание добавяте вишновката.
Сместа се разделя на две равни части , ако имате форма за торта е най-добре.Моята я нямаше в момента и използвах силиконовите форми за тарт(22 см) ,имам две и заедно изпекох двата блата ,пече се на 180 гр. около 40 мин. ако фурната е по-силна може и по-малко, за сигурно се проверява с клечка за зъби ,дали е изпечено.
Оставяме да изстинат .
Приготвя се сиропа от захар и вода .

Крема се приготвя като в дълбок съд на котлона смесим сметаната(прясното мляко) , захарта и маслото.
Яйцата и брашното се разбиват заедно ,когато сметаната започне да ври бавно се добавя сместа,като се бърка постоянно,за да не станат бучки.
Накрая се добавя ванилията.


























Сглобяването е лесно, както споменах ако имате форма за торта е най-добре,но моята я нямаше в момента и редих без форма.
Блатовете се режат внимателно, аз никога не ги режа правилно .
Слагаме първия блат, сиропираме го и слагаме крем, следва втория и така до края.
Като последния не се сиропира .

Отгоре залях с леко втвърдената панакота от круши
http://tedytitova.blogspot.com/2013/10/blog-post_17.html

може да използвате разбита сметана и с нея да намажете тортата или готова глазура.
Тортата престоя в хладилника около 4 часа.
Когато са минали часовете отгоре се декорира с натрошени какаови бисквити.