Translate

събота, 5 октомври 2013 г.

богата леща

Леща...
Мога да кажа,че я готвя рядко може би на 2 месеца веднъж.
Обичам богатия вкус на леща да има картоф,чушка,морков....а не просто сварена леща.

Продукти:
4 порции
1 ч.ч. леща
2 малки глави картоф
1 морков
1чушка
1/2 глава лук
4 скилидки чесън
1 домат
1 наденица
1 зеленчуков бульон
стръкче розмарин
прясна чубрица
целина
магданоз
черен пипер
2 с..л.изпечено брашно
около 1л.вода
2 с.л.червен пипер

Приготвяне:

Лещата се накисва във вода за около час.
Когато омекне малко се слага в тенджера и се добавя около литър вода ( според порциите,може и малко повече,защото извира).
Нарязва се лука,чушката,моркова,картофа и две скилидки чесън и се слагат към лещата да се варят заедно.
Към тях се  добавят целината ,розмарина  и бульона.
Когато лещата , картофа и лука са сварени ,се нарязва домата на ситно и се добавям към тях.
Слагат се 2 с.л.червен пипер,когато домата омекне,  изпеченото брашно се разтваря в малко вода и се сгъстява лещата с него.
Подправя се с черен пипер и пресни билки.
Наденицата се нарязва и в тиган се запича добре с малко масло.
Когато е изпечена се добавя към лещата.
Останалите две скилидки чесън се настъргват в лещата, ако е нужно се добавя и сол.