Translate

сряда, 9 октомври 2013 г.

Милфьой или торта "Наполеон" с банан


 Милфьой или "Хиляди листа" (буквално преведено) е френски сладкиш.
Представлява бутер тесто с яйчен крем и ванилия.
Сладкишът е известен още като торта "Наполеон".
Традиционният Милфьой се състои от три слоя тесто, редуващи се от два слоя крем, който понякога бива заменен от сметана и конфитюр. 
Името "Наполеон" всъщност идва от френското прилагателно за града Неапол в Италия, но бива изменено от логичната асоциация с името на френския Император Наполеон Бонапарт. Няма сведения сладкишът да е свързан по някакъв начин с императора. 
Във Франция го наричат Милфьой – сладкиш от бутер тесто, с пълнеж от бадемова паста.
Вече има доста вариации на сладкиша, дори и аз бих поднесла една такава.



Продукти:

1 пакет бутер тесто (800 гр.)
1 пакетче масло(125 гр.)
800 мл.прясно мляко 
4 ванилии
150 гр. захар
50 гр. бял шоколад 
1 банан
60 гр. царевично нишесте 
3 яйца



Приготвяне:


Тестото се оставя да се размрази без намесата на уреди( написвам това от личен опит).
Разстиламе тестото ,измерваме и разделяме на четири равни блата.
Оставяме малко парче,което ще послужи за декорация.
Надупчваме тестото с вилица и печем до златисто.


Оставяме да се охладят.



Крема приготвяме като в подходящ съд сложим млякото,захарта и ванилията да кипнат.
През това време с около 200 мл.от млякото  разбиваме яйцата и нишестето ,трябва да се разбият добре без да има бучки.
Когато сметаната започне да завира бавно се добавя яйчената смес и се бърка непрекъснато до като крема стане гъст.
Накрая добавяме маслото и шоколада !
Когато крема е леко охладен и блатовете също се сглобява тортата.
Нарязва се и банан на малко кубчета.


Сглобяването става много лесно , взема се първия блат залива се с крем и банани ,след това втория и така се редуват до последния четвърти блат.
Той също се залива с крем и се покрива с натрошени трохи от останалото парче.


Декорираме с резенчета банан и слагаме в хладилника за около 3-4 часа.



Ето един вариант и в кръгла форма за торта и двойна доза от продуктите :)
другата добавка е украса от смлени на ситно орехи :)



Ето един вариант на тортата и с домашно сладко от дюли
http://tedytitova.blogspot.com/2013/10/blog-post_9033.html на тази връзка е рецептата за конфитюра от дюли.

Между блатовете сложете  конфитюр .
Става невероятно вкусно !







Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !