Translate

понеделник, 14 октомври 2013 г.

ориз със спанак

Едно класическо ястие ,което се прави както от спанак,така и от лапад.
Моята баба сади спанак и през късното лято,така по това време има станал свеж,крехък спанак.
Аз много го обичам на салата и с ориз.
Ходих на гости и си набрах една торбичка, от която направих това ястие и една много вкусна салата http://tedytitova.blogspot.com/2013/10/blog-post_1152.html.


Продукти:

1кг.спанак
1 глава стар лук
2 стръка пресен лук
3 скилидки чесън
1 ч.ч. ориз
1 морков
1 зеленчуков бульон
50 мл.олио
магданоз
джоджен
черен пипер
кимион
риган
прясна чубрица

кисело мляко и чесън за сос

Приготвяне:


В тиган уок се задушават ситно нарязаните стар лук ,чесън и морков.
Когато омекнат се добавя бульона и 3 ч.ч. вода,заедно с малко мазнина.
Към този бульон се добавят подправките заедно с пресния лук и спанака.
Когато спанака омекне съвсем малко се маха от огъня.

Почистения и измит ориз се сипва в тавичката,в която ще се пече.
Добавя се 50 гр.олио и се залива със спаначената смес.
Печем във фурна на 250 градуса до готовност на ориза.











Сервира се с млечен чеснов сос.