Translate

понеделник, 14 октомври 2013 г.

Конфитюр и желе от дюли

Преди много години моята майка прави тази комбинация от конфитюр и желе от дюли.
Комбинация, защото продукта, който не се използва за конфитюр, като обелки се използва за направата на желе.
Рецепти из интернет има много, а те от своя страна са качени от книги и т.н.
Книгата, която години наред се използваше в дома на родителите ми се казва: "Домашно консервиране". Предполагам доста хора я имат и черпят рецепти от нея.
Рецептата, която съм използвала я зная от моята майка, а тя предполагам я знае от тази книга.


Продукти:
за конфитюра
1,5 кг. дюли
1 кг.захар
300 мл.вода

Приготвяне:


Започнете като измиете дюлите добре.
Пригответе си бурканчета около 7-8 ( 200 гр.) измийте и подсушете.
Пригответе си съда, в които ще се прави конфитюра,ренде или кухненски робот.
В съда, в които ще се вари конфитюра сложете захарта и водата. Сложете на бавен огън .
Започнете почистването на дюлите.Обелките слагайте в дълбок съд със студена вода, там може да пускате и обелените и почистени парчета дюля. Когато почистите една или две дюли веднага рендосайте .
Сиропа трябва да е взел да ври , тогава добавяте настърганата дюля. Повтаряте процеса до като сложите всички дюли .
Когато са добавени, може да се усили котлона.


Вари се до като добие желаната гъстота,може да направите проверка като изкарате една лъжичка конфитюр върху чинийка, ако ви хареса гъстотата, когато малко се охлади, може да преминете към слагане на продукта  в бурканчетата.


За да не се стерилизират  бурканчетата се пълнят с топлото сладко и се обръщат с капачките надолу. Стоят така до като бурканчето се охлади.


Приготвяне на желето:
 обелките на 1-2 кг.дюли
захар според количеството сок (500 гр.на литър)
1 ч.л. лимонена киселина

За неговото приготвяне се използват обелките от дюлите и част от изрезките,тези които не са червиви или гнили.
Слагат се в тенджера с вода,така,че да са покрити.




Варят се около 40 минути.
Получения сок се прецежда през тензух и се проверява какво количество е.
На всеки 1 литър сок се слага  500 гр.захар.
Този сироп се вари до сгъстяването му.
Отново може да се пробва като с малка лъжичка се изкара малко и се изчака да се охлади.




Когато изстине напълно се сгъстява още.


Резултата:
почти цял ден работа за около 7 бурканчета конфитюр и 3 бурканчета желе.
Не се стряскайте!
Заслужава си,вкуса е убийствен !

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !