Translate

петък, 28 март 2014 г.

лапад с ориз

Пролетта дойде, а с нея и изобилието от зелени вкусотии.
Сега всичко е зелено и цветно и така красиво...
Сезона на копривата,спанака,лапада,пресния лук,пресния чесън,марулята и прочие...
Време беше да открия сезона с едно вкусно приготвено ястие...
Лапад с ориз ,пресен лук,чесън и млечен сос...класика...

Вкусно и познато ястие..
Понеже си набрах лапад ,количеството не мога да определя със сигурност но листата са около 50-60 бр.
Една сериозна връзка лапад...
2 моркова
1 малка глава стар лук
4 стръка пресен лук
4 стръка пресен чесън
200 гр.ориз
олио
вода

пресни подправки:джоджен,магданоз,риган,целина
кимион
черен пипер
куркума
сол 

Приготвяне:


В дълбок съд(аз използвам тиган уок) се слага малко олио .
През това време нарязваме на ситно кромида и моркова.
Слагаме ги в мазнината за около минута две и добавяме малко вода,за да се задушат.
През това време измиваме и почистваме лапада от дръжките и го нарязваме.
Когато лука и моркова са омекнали слагаме лапада и добавяме около 600 мл. вода, презния кромид,чесън,подправките и солта.


Измиваме ориза и го слагаме на дъното на тавичката, в която ще го печем.
Получилия се овкусен бульон добавяме към ориза.
Слагаме още малко олио около 20 мл.
Ориза обича мазнината и ние го харесваме малко по-мазен , така се отделя и става много вкусен.
Слагаме във фурната на 200 градуса и печем до готовност на ориза.


Не забравяйте да приготвите и вкусен млечен сос ...
Използвайте една кофичка кисело мляко(400мл) ,няколко стръка пресен чесън и пресни билки,като магданоз,копър, риган .
Сложете малко къри ,лимонов сок  и сол.
Става идеален сос ,които си подхожда с лапада и ориза.

Леко и много вкусно пролетно ястие...