Translate

събота, 19 април 2014 г.

ватикански хляб

Така се получи ,че миналата седмица получих квас за Ватикански хляб.
По следване на инструкциите ,днес го изпекох.
Не зная дали би имало по-подходяща седмица за направата му от тази.



                                          Ето и инструкциите ,които получих :
Този, който получи сместа, не трябва да я съхранява в хладилник, а на стайна температура (между 19-20 градуса - б.а.) до първия ден от седмицата - понеделник.
Тогава полученото количество се изсипва в по-голям съд и се прибавя 250 г захар.
Самата смес мирише на кисело, защото на практика тя представлява квас.
Целта е захарта да активира действието на дрождите в нея.
 Без да се бърка, тестото се покрива отново с найлоновото фолио.
 На следващия ден се слага 250 г прясно мляко, което задължително трябва да е сварено и добре охладено. Отново, без да се бърка, сместа се покрива.
Сряда е денят за брашното.
То е отново 250 г.
Четвъртък е първият ден, в който съдържанието на съда се бърка.
Това трябва да стане с дървена лъжица, като през това време се нарича поименно за здраве на близките.
Накрая трябва да се намисли желание.
Петък също само се разбърква полученото и се разделя на 4 равни части.
Три от тях раздава на приятели, а четвъртата остава в съда до следващия ден, когато към нея се прибавят още 250 г брашно, половин пакетче бакпулвер, 3 яйца, 1 ванилия, 250 г олио, 1 супена лъжица натрошени орехи, половин чаена лъжица канела, 3 шепи стафиди, половин шоколад.
Обогатената смес се изсипва във форма за кекс и се пече при 170 градуса за около 45-50 минути.
От готовия Ватикански хляб трябва да яде цялото семейство за здраве и щастие.


След стриктно спазване на условието в листчето  получих дългоочаквания хляб на желанието.


Получи се доста вкусен кекс , хапнахме за здраве , а това,което си пожелах ...
                                                   надявам се да се сбъдне!