Translate

понеделник, 7 април 2014 г.

Руло от картоф и спанак

Запленена от красивите цветове на дърветата,от аромата на лалетата и песента на врабчетата,започвам тази публикация с рима...
На ум ми идва един кратък абзац от една позната творба...
Когато изляза навън и видя цвета на дърветата ...така бял в ума ми изплува следния израз:         "Пролет моя, моя бяла пролет..."




                                     Сезона на зелените вкусотии е вече открит!
В кулинарната ми група"Домашни вкусотии" , вече има изобилие от рецепти с лапад,коприва,спанак и прочие...
Тази идея видях от Петя Тодорова , като добавих някои продукти и техниката на приготвяне.
Сега ще опиша процеса...


Необходими продукти:

500 гр. спанак
5-6 големи картофа(около килограм)
2-3 гъби печурки
1 малка глава лук
3-4 стръка пресен лук
3-4 стръка пресен чесън
50 гр. моцарела
1 яйце
2-3 с.л.галета
пресни билки:магданоз,риган,целина,джоджен
кимион,черен пипер,сол,копър

ленено семе за поръсване

Приготвяне:


Първо сваряваме картофа и го намачкваме още до като е топъл.
Овкусяваме го със сол,копър,черен пипер и кимион.
Когато изстине слагаме яйцето,галетата и разбъркваме.
Приготвяме спанака ,като първо задушим ситно нарязаните гъби и стар лук.
Когато омекнат малко добавяме нарязания спанак,пресни лук,чесън и билки.
Добавяме малко вода и го задушаваме до като омекне.


Картофите разстиламе върху хартия за печене.
Слагаме спаначената плънка върху картофа,а накрая и парченцата моцарела.
Внимателно завиваме на руло.
При мен не се получи много добро руло, но пък вкуса е идеален.
Отгоре поръсваме с ленено семе и печем във фурната до златиста коричка.


Когато рулото се охлади се реже и сервира.
Може да го използвате както за гарнитура,така и за основно ястие.


Получава се много вкусна комбинация от картофа,спанака и лекия аромат на гъби и пресни подправки...



                                                      Идеално пролетно ястие...