Translate

сряда, 12 ноември 2014 г.

Карамелен пай със сушени сини сливи

На вън е цветна Есен!
Една феерия от багри ,които галят очите ни!
Есента е единствения сезон,в които има такова богато разнообразие от цветови комбинации!


Вдъхновена от Есента и изобилието ,което ни поднася,аз реших да приготвя един пай,които изобилства от сладост и вкусове!



Най-отговорно споделям,че това е най-вкусният пай!
Богат карамелен пълнеж,хрупкава основа и още нещо за разкош!
За любителите на карамела,този сладкиш ще се превърне в абсолютен фаворит !


Вижте само карамеления топинг как се стича и напоява коричката на пая...
Една божествена вкусотия...


Не са първи път правя подобен вид сладкиш!
Преди няколко месеца приготвих Крем пита със сушени сини сливи "Serena",тогава реших,че по-вкусен сладкиш със сини сливи не съм опитвала, до сега!
Пая е върховен,за него използвах сушени сини сливи с орехова ядка, мисля,че се получи много ефектен!


С този пай ще впечатлите всеки един член на семейството си или пък очаквани гости!


Сушените сини сливи с орехова ядка  са нов продукт на фирма "Serena" ,които се е получил много оригинално и интересно!


Трябва да си призная,че карамела ме измъчи малко,но си заслужаваше!


Сигурно вече нямате търпение да научите как се приготвя?!
Ето и продуктите:
за основата:
250 гр.брашно
125 гр. масло
40 мл.вода

за пълнежа:
300 гр.захар
160 гр. течна готварска сметана
60 мл.вода
50 гр.масло
щипка  сол 



Приготвяне:

Първо пригответе основата.
В кухненски робот сложете брашното,маслото,което е нарязано на кубчета и водата.
Пуснете робота ,той ще омеси масленото тесто.
Разбира се,че може да се омеси и на ръка!
Завийте тестото във фолио или найлон и го сложете в хладилник за 30 минути.


След като изминат 30 минути,разточете тестото.
Вземете форма за тарт или тавичка,моята е 22 см.
Аз я намазах с масло,въпреки,че е силиконова.


Покрийте тавата (формата ) с тестото,след това внимателно оформете по края и основата.
Покрийте тестото с хартия за печене и сложете фасул или някаква лека тежест.
Така основата няма да на бухне при изпичането.
Основата се пече на предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Махнете хартията и фасула след 20-та минута ,спрете фурната и оставете основата да добие приятен загар.
Охладете напълно масления блат.


Карамела..,той ме измъчи!
Ще споделя подробно какво направих с него!
Сложете на котлона съд със захарта.
Сметаната трябва да е на стайна температура , в нея се слага много гореща водата.
Когато захарта се карамелизира се слага сметаната и водата,и щипката сол.
Бъркате непрекъснато.
трябва да се получи еднородна смес ,малко по-рядка от боза.
Изсипете карамела в охладената основа.
Подредете сливите отгоре по ваш вкус.
Една част от тях нарежете и сложете в средата.


оставете пая да се охлади напълно,карамеления крем се втвърдява, а когато разрежете пая,той се разтича и облива основата...


Това е най-богатия на вкусове пай,повярвайте ми!
Идеално подредени компоненти с преливащи се вкусове!


Благодаря ви ,"Serena",че повярвахте на кулинарните ми способности !
Благодаря за доверието и признанието!
За мен е удоволствие да приготвям подобни вкусотии с продуктите ви!


Рецептата адаптирах от тук!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...