Translate

неделя, 2 ноември 2014 г.

Пълнени сушени чушки с боб


От доста време искам да приготвя това традиционно българско ястие!
Ето,че дойде и този момент.
Преди няколко дни в моята кулинарна група "Домашни вкусотии" видях Мария Игнатова ,че представи подобни чушки и реших да направя и аз.
Добавих някои продукти в повече ,според вкуса на близките ми .
Резултата,както можете сами да видите е перфектен!


Това е традиционно българско ястие присъстващо на трапезата ни основно на Бъдни вечер!
Най-вкусно става със сушени сладки чушки ,защото идеално се допълват с вкуса на зрелия боб.
Аз използвах сушените чушки на фирма "Serena",които специално за мен са най-добри на пазара!


Когато отворих пакета със сушените чушки ,аромата,които усетих беше така истински...
Истинско ухание на чушка, а до като се пекоха във фурната къщата ухаеше много апетитно...
Едва дочакахме да се изпекат ,за да опитаме!


Преди време приготвих една друга традиционна българска рецепта ,а именно Пълнени сушени чушки по ловешки,която също стана любима на семейството ми и на  много други хора...
Препоръчвам на тези от вас,които обичат да има и месце в ястието да ги опитат!!!


Във всяка публикация със сушени плодове и зеленчуци ви запознавам по малко с фирма "Serena",чиито продукти обикнах!
Днес ще ви представя новата опаковка на фирмата,която е вече прозрачна и може да видите плодовете или зеленчуците!
На опаковката има кратко описание на продукта ,написано точно и ясно!


Ето и рецептата:

2 ч.ч. зрял боб
2 глави лук
1 морков
2 с.л. ситно нарязана целина (глава)
2 стръка целина
джоджен
ронена чубрица
сол
олио
2 с.л. червен пипер

Приготвяне:


Първо накиснете боба за няколко часа,ако е домашен и по-пресен.
Ако е закупен е добре да престои накиснат за едно денонощие.
Сложете боба да се вари.
Когато боба е сварен може да се премине нататък.


Накиснете чушките във вряла вода за 10-15 минути.
В дълбок тиган или тенджера сложете олио,около 20 -30 мл. когато се сгорещи добавете предварително нарязаните на ситно : лук, морков и целина глава.
Когато лука се запържи сложете червения пипер ,запържете го за няколко минути.
Добавете към зеленчуците сварения боб.
Сложете едно черпаче от водата и пържете до сгъстяване на боба.
Накрая овкусете със сол,джоджен,целина,чубрица ..
Махнете чушките от водата и започнете да ги пълните.
Подредете в тава,сложете малко вода ,а чушките полейте със струя олио.


Печете на 180 градуса до получаване на загар.


Сервирате още топли към чушките предложих и вкусна домашна туршия !


Домашния аперитив е част от всяка трапеза,може да предложите домашно червено вино или ракия! 
Класика!


Да ви е вкусно!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...