Translate

вторник, 25 ноември 2014 г.

Домашен кашкавал с маслини


През последния месец ви запознах с няколко варианта на домашен кашкавал.
Приготвих Домашен кашкавал със сушени домати,Домашен кашкавал с ронена чубрица, а сега ви предлагам да приготвите кашкавал с маслини.
Получи се невероятно вкусен и ефектен!
В тази публикация отново ще обясня подробно техниката на приготвяне на домашен кашкавал, която научих от  Пенето-Антон Борисови и една моя близка роднина!
Още веднъж Благодаря за напътствията и съветите, благодарение, на които правя за пореден път вкусен домашен кашкавал.


За осъществяването на тази идея използвах половин доза т.е. вместо 6 литра краве мляко 3 литра.
Ето продуктите:
3 л. прясно краве мляко
5 гр. лимонена киселина
2-3с.л. сол( солата е въпрос на вкус,може и без нея ако не я ядете)
15 бр.маслини

тензух
тежест
кутия на дупки или гевгир

Приготвяне:


Много често в моята кулинарна група "Домашни вкусотии" има теми за приготвянето на кашкавал отново ще обясня подробно и в тази публикация  как се научих да го правя аз.
Ще се опитам да бъда максимално точна и подробна.
Слагате млякото в тенджера и пускате котлона на умерена температура.
Трябва да следите млякото, защото момента на добавяне на лимонената киселина е най-важния за вашия успех.
През това време НЕ бъркайте млякото.
Когато млякото направи коричка и започне леко да се надига, точно преди да заври трябва да сложите киселината.
Тогава вече се бърка и се маха от котлона.
В другите публикации има снимка на млякото и киселината.
Тук наблегнах на вече пресеченото мляко, ето как трябва да изглежда:


Оставете пресеченото мляко за няколко минути.
През това време почистете и нарежете маслините.


Пригответе останалите ви необходими подръчни средства.
Вземете дълбок съд, леген, тенджера или кофа върху нея сложете гевгир, а него покрийте с тензух.
Изсипете млякото вътре.


Аз използвах една тенджера, върху която сложих гевгира,така като изсипах млякото остана течност и по-лесно се разбърква солта и в случая маслините.


Разпределете маслините равномерно като разбъркате,както споменах се слага и солата.
Хванете краищата на тензуха и ги завъртете или вържете.
Оставете в гевгира или в пробита кутия и притеснете.
Притиснат с тежест кашкавала трябва да стой минимум 30 минути, може и до час. 
Ето как изглежда кашкавала след около 40 минути.


Получилия се кашкавал е около 400 гр., завийте го в найлон и приберете в хладилника за ден.
Ние само толкова издържаме преди да го опитаме, колкото повече стой става по - вкусен.


Този кашкавал на снимката е от 1 ден, защото нямах търпение да го опитам и споделя с вас.
Получи се много вкусен, определено трябва да се опита!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...